Можем и без руски газ, въпросът е на каква цена. Нека видим откъде, как, в какъв срок, с какъв ритъм и на каква цена ще са алтернативните доставки. Това каза в ефира на bTV евродепутатът от Партията на европейските социалисти Иво Христов.

Трудно ми е да повярвам, че геополитиката може да промени географията. Трудно ще излезе това уравнение. Да не оставяме настрана и това, че в схемата се появява посредник, добави той.

Евродепутатът, който е и бившият съветник на президента Радев, коментира и променил ли е поведението си държавният глава.

В хода на петте и повече години съм чувал обвинения, че президентът Радев е руски наместник, след това, че е американски генерал. Напоследък тези две тези се смесват. Не им обръщам внимание, защото това са пропагандните тези на враждебните на президента среди.

Според мен президентът се придържа към една абсолютно реалистична линия на невъвличане на България във войната, защото има една разделителна линия, че всеки, който е против войната, е враг на Европа, заяви Христов.

В духа на Оруел, който казва - войната е мир, в момента ни се внушава, че доставките на оръжие са миролюбиво действие. Можем да платим скъпо за това. Видяхме, че се стигна до сблъсъци по улиците на София. Ясно е, че и зад двете страни стоят външни сили. Какво печелим от това, че сме войнолюбци? Анализът на украинската война в момента се свежда до инфантилизъм, истина е, че Украйна е нападнатата страна, но в този анализ липсва предисторията, посочи евродепутатът.

Смущава ме позицията на западните ни съюзници за война до победен край. Колкото повече се притиска Русия, толкова по-голяма става вероятността тя да използва ядрено оръжие, отбеляза той.

Нека не се опитваме да решим глобалните въпроси, като поканим кризата у нас. Трябва да има малко здрав разум, което не значи да сме враждебни към Европа или да сме путинисти. Нека съхраним земята и инфрструктурата си, и така помагаме много, каза още Иво Христов.