Попълнете търсена ключова дума или фраза

Иво Христов: Споразумението с Меркосур заплашва биоразнообразието, пчелите и земеделието в Европа като цяло

https://blitz.bg/politika/ivo-khristov-sporazumenieto-s-merkosur-zaplashva-bioraznoobrazieto-pchelite-i-zemedelieto-v-evropa-kato-tsyalo_news710167.html Blitz.bg

Безмитният внос на мед от Меркосур е заплаха за европейските производители, смята евродепутатът

Страсбург, Франция 19 Ноем. 2019, 10:33 949 прочита 0 коментара
Голяма част от дискусиите относно споразумението със страните от Меркосур засяга сектора на говеждото месо. Европейските граждани трудно могат да намерят логика в улесняването на вноса от трети страни на повече от 10 000 км. от Европа, при условие че в Европа има условия за развитие на къси вериги и местно производство.

От това печелят и европейските производители, и европейските потребители заради по-малкия отпечатък върху околната среда. Така българският евродепутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, коментира търговското споразумение ЕС-Меркосур по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в понеделник вечер.  

Христов повдигна въпроса за производството и вноса на мед. По думите му Бразилия и Аржентина са големи производители на мед - с цени, по-ниски от тези в Европа. 

"Договореният безмитен внос от 45 000 тона мед от този блок към ЕС ще окаже силен натиск върху европейските производители. За 2018 г. в Европа са произведени близо 210 000 тона мед. Това означава, че ще внасяме конкуренция, равняваща се на близо четвърт от европейското производство", каза Христов. 

В изказването си той припомни също така, че пчелите не са просто производители на мед, а основната им функция е опрашването. 
"С намаляването на пчелната популация реколтите и биоразнообразието в Европа са в сериозен риск. Смятам, че устойчивостта на европейското пчеларство, а оттам - и земеделие - са в риск от споразумението със страните от Меркосур."

След продължили близо 20 години преговори, в края на юни 2019 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви подписването на споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР).

"То крие огромен риск за европейските агропроизводители, предвид експортните възможности на Бразилия и Аржентина. Изказах своето принципно несъгласие с договора, което прозвуча и в позициите на немалко представители на агросектора, които бяха изслушани вчера", добави Иво Христов. 

По време на заседанието на земеделската комисия в понеделник вечер представители на ирландските фермерски организации, както и най-голямата организация на кооперативите в Европа - Копа Коджека - призоваха да не бъде подписвано това споразумение. Сериозните си резерви изразиха и френските фермери.

Комисията по външни въпроси в австрийския парламент също гласува против споразумението ЕС-Меркосур. 
 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам