„Войната не трябва да е повод за енергийно самоубийство на Европа. Обявихме отказ от руския газ, а сега търсим механизми как да заобиколим собствените си декларации, за да се впишем в новите схеми за разплащане.” Това заяви в изказването си по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). 

Евродепутатите проведоха дебат на тема „Планът REPowerEU: Европейска солидарност и енергийна сигурност в контекста на нахлуването на Русия в Украйна и неотдавнашното спиране на доставките на газ за Полша и за България“, в рамките на който бе представена и официалната позиция на Европейската комисия. 

„България е сред най-зависимите от руския газ страни, която се отказа от руските доставки. За своя сметка. Към момента ние търпим загуби от това, че се придържаме към европейската стратегия. А може би от собствената си наивност“, каза още Иво Христов. 

По думите му, идеологизирането на Зелената сделка трябва да отстъпи място на реализма. 

„Безотговорно е да повтаряме мантрата за атома и газа като преходни енергоизточници, докато намаляваме градуса на топлата вода и ограничаваме времето за душа на гражданите“, смята Христов. 

„Енергийната независимост е илюзия. Ние заменяме една зависимост с друга. Обричаме икономиките си на скъпи суровини. Нужен ни е мир, трябва усилие към мир, конкурентни цени, надеждни доставчици и съюзна политика в закупуването на газ. Нужна ни е солидарност на дело, а не на думи“, завърши изказването си българският евродепутат.