Депутатите няма да ползват служебни коли и няма да получават заплати по време на кампания. Това предложение на "Величие" за промяна в Правилника за дейността на Народното събрание (НС) бе одобрено на заседание на временната комисия, която изготвя правилата, по които ще работи 50-ият парламент.

Предложението мина със седем гласа "за", но то не е окончателно, тъй като в пленарната зала народните представители може да решат друго.

Предложението на ПП-ДБ пък една трета от членовете на парламентарна комисия да могат да се "оплачат" от ръководството й, когато нейният председател системно превишава правомощията си, не бе възприето. Идеята на ПП-ДБ бе след оплакването, въпросът да се обсъжда от председателския съвет.

Народните представители отхвърлиха и идеята на червения Георги Свиленски отново да се позволи т.нар. номадство, т.е. депутати от разпаднали се парламентарни групи да могат да преминават към други. В момента това е забранено.

Номадството през годините е показало, че не е нормална парламентарна практика, реагира Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Той припомни на Свиленски, че социалистът яростно е критикувал бившия си съпартиец Явор Божанков, когато той бе изключен от групата. 

Не мина и второто предложение на Свиленски да падне забраната независимите депутати да изявяват принадлежност или подкрепа към някоя от парламентарните групи, а също и третото, в което иска да се позволи независимите депутати да създават нови парламентарни групи.

Павела Митова от ИТН, седяща точно срещу бившата си съпартийка Виктория Василева, сега от "Величие", пък изтъкна, че когато един депутат напусне парламентарната си група, трябва да си тръгва и от Народното събрание.

Идеята на "Възраждане" насочена срещу отцепниците обаче бе възприета за крайна и не бе одобрена. Депутатите на Костадин Костадинов предлагаха народните представители, изключени от парламентарните си групи, да напускат и парламента, а на тяхно място да влиза следващият в листата.

При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол на службите, приеха още членовете на временната комисия за изработване правилника за работа на 50-ото Народно събрание.

НС може да определи места в постоянните комисии за народните представители, нечленуващи в парламентарна група.

Към Комисията по конституционни и правни въпроси се създава постоянно действаща подкомисия по наблюдение и анализ на законодателството за съответствие с принципите и нормите на Европейския съюз и международните норми за защита на правата на човека и основните свободи.

Отхвърлено беше предложението на “Величие“ комисията по туризъм да стане подкомисия на комисията по икономическа политика.

Решение за създаване на временна комисия ще се приема не по-късно от два месеца преди датата на избори за Народно събрание, гласуваха депутатите. Предложението беше на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!