БСП предлага за членове на ЦИК Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. Това обяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, цитиран от „Фокус“.

„Между тях има трима доказани юристи и хора, чийто житейски и професионален път е неразривно свързан с изборите у нас. Един от нашите кандидати е член на сегашната ЦИК и тя ще осигури онази приемственост, която да предотврати хаоса, с който някои ни заплашваха с цел да оправдаят неизпълнението на закона. 

Става дума за г-жа Таня Анчева - Цанева, която е член на ЦИК и към настоящия момент. Г-жа Таня Цанева е юрист по образование, завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Била е член на изборния борд за прозрачни и демократични избори към Министерски съвет през 2014 г. Работила е като експерт по изборното законодателство в 42-ото Народното събрание. Участвала е като международен наблюдател в международни наблюдателски мисии в над 20 страни“, каза Зарков.

Той заяви, че БСП предлага и Николай Николов, който е бил обект на медийно внимание.

„Ние го представяхме като кандидат за председател на новия антикорупционен орган", допълни заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и посочи, че опитът му може да послужи за връщане на законността“, каза Зарков. 

Той обърна внимание и на следващата кандидатура на опозицията в лицето на Силва Дюкенджиева. 

„Г-жа Дюкенджиева е юрист по образование. Изключително добре познава изборното законодателство. Била е член на ЦИК за местните избори през 2007 г. и член на ЦИК за избиране на народни представители през 2009 г.“, изброи Крум Зарков. 

„Към юридическия ни екип предлагаме също така и човек с профил "Политология". Г-жа Силвия Стойчева е политолог по образование и притежава дългогодишен професионален опит. Била е избирана за народен представител“, каза Зарков.

"“Емил Войнов е специалист по информационни и комуникационни технологии. Г-н Войнов е експерт в изборния процес. Войнов работи активно и в работната група, която подготвяше предложенията на БСП за изменения в ИК. Неговата кандидатура ще допринесе за това да има един професионален поглед от човек, който през последните 30 години е видял процесите, включително техните технологически измерения отблизо и от последно лице. Не на последно място е Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" тук, в тази сграда“, каза Зарков. 

По думите му тя отлично познава изборните процеси. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!