"Лесно е да стоиш отстрани и да се опитваш да яхаш една или друга вълна. Не бяха далеч годините, когато държавните военни заводи нямаха поръчки. Обикалях и се молех, за да може хората да взимат заплати там". Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.
„Трябваха ми два дни, защото когато има „Кинтекс” като държавен посредник и частни военни заводи, винаги могат да се направят много спекулации. Дали работниците са на частна работа, или на държавна, и двете са ни еднакво мили.
 
Разрешил съм на „Кинтекс”, на Министерството на икономиката държавни и частни компании да работят съвместно, за да се справим качествено и в срок. Много хора ще си отдъхнат. Нито е имало рекет, нито натиск”, отсече премиерът.

По време на брифинга министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че от днес започва работа за възстановяване на договорите на „Емко” в пълен размер. „Продукцията на ВМЗ ще бъде изкупена от „Кинтекс”. Съвсем скоро ВМЗ ще получат допълнителни договори, надявам се и за „Емко” да е така. Днес освен работниците на „Емко”, спечели и „Кинтекс””, заяви той. 

„Ако вчера не бях приел протестиращите от „Емко”, щяха да застанат под прозорците на президентството и да блокират работата на КСНС. Обадих се и казах, че ще закъснея”, каза още Борисов, оправдавайки закъснението си за консултативния съвет. 

Той добави, че е казал на министрите да не предприемат пътувания в деня на съвета. Премиерът даже предложил, за да не се проваля заседанието на КСНС, да извика други вицепремиери и министри, които да заместят отсъстващите, но президентът отказал и избрал друга дата в календара. Борисов обясни, че са направили така, както НС прави - спира часовника, когато времето не достига.

„Снощи с изумление разбирам, че бойкотираме президента и днес се развива тема „Бойкот”. Що за безобразие. Това е 100% фалшива новина! Който я е пуснал, без да провери 20 участници, дали това е истина и е пуснал такива внушения...

Има 20 свидетели плюс стенограма. Ако лъжа, ме заплюйте мен. Пихме кафенце, разговаряхме приятелски по различните теми”, обясни премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!