ГЕРБ обявиха, че повече няма да влизат в пленарните заседания на Народното събрание. От формацията на Бойко Борисов дадоха брифинг в парламента, след като изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов бе засекретено.

"Нашата парламентарна група не намира за нужно повече да стои в пленарната зала на Народното събрание. Вчера се изгубиха шест часа, за да се четат някакви доклади на някакви нелегитимни комисии само и само някакви случайници да запишат в парламентарната традиция, че не са мълчали като риби в продължение на шест месеца и че все пак могат да четат. Нула работа на парламента. Днес е същото", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, цитирана от "Флагман". 

"Час и половина процедури - дали да бъде едно заседание открито или закрито по най-важната тема, която вълнува българите - цената на енергоносителите. Тема, която определя и цената на хляба, която определя и цената на топлофикация в предстоящия зимен сезон и всичко друго, свързано с ежедневието на българите.

В този смисъл няма никакъв повод нашата парламентарна група да бъде в зала, да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание", добави Атанасова. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Теменужка Петкова обяви от своя страна: "Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" ясно заяви, че до края на годината няма газ, няма осигурени доставки на природен газ.

Това, което заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" вчера, е, че газът е на по-висока цена затова, защото "Булгаргаз" няма дългосрочни договори и затова, че има посредници".

Държавното дружество било доведено до "реален фалит". 

Според Делян Добрев пък предстои шоково увеличение на цената на природния газ в следващите месеци, а през зимата може и да няма от суровината.

„Не искат да кажат, че газът скача с 32% за юли и през август ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще го има. Управляващите в момента засекретиха бомбата, която слагат пред следващия служебен кабинет. Той ще бъде изправен пред ситуация, в която физически няма да има достатъчно газ и ще трябва да се въведе ограничителен режим на газа в България.

Правителството на Радев ще трябва да реши кои заводи да работят и кои не, кои болници да ползват газ и кои да се върнат на нафта. Ако пред правителството на Радев е заложена бомба, пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава. И не преувеличавам. Засекретиха бомбата пред следващия служебен кабинет.

Той ще е в ситуация - да се въведе ограничителен режим на газа. Пред следващия кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава. Цената за юли месец е 186 лева и стотинки. Това е рекордна цена за България. Бомба за служебния кабинет и ядрена бойна глава за следващия редовен кабинет”, заяви Делян Добрев, цитиран от "Труд".

След въпрос на „Флагман“ те какво предлагат да се направи и дали следва да започнем да плащаме на „Газпром“ в рубли, Добрев зададе контравъпрос – защо всички в Европа плащат в рубли, а ние не можем. Според него целта била да се вкарат посредници при доставките на газ. 

Депутатът от ГЕРБ обясни, че настоящият кабинет заложил "бомба" с газа на служебния кабинет на президента (който вероятно предстои, ако парламентът не успее да избере ново редовно правителство - б.а.). А пред следващото редовно правителство била заложена дори "ядрена бойна глава".

Според Добрев имало ситуации, в които вече нищо не може да се направи. Той оприличи положението с газа на опит за съживяване на мъртвец.