"Гласувахме да извикаме посланика ни в Москва, за да обсъдим ситуацията "Скрипал". Изпратили сме и хора в НАТО. Посланикът във Великобритания изказа подкрепа към Лондон. Трябва да запазим канала за комуникация така както направихме една свръхкомуникация в нашия регион с Турция, така трябва да направим и с Русия. Извикването на консултации е практика, с която показваме, че обръщаме особено внимание. Това е невиждано напрежение от Студената война до сега. Тогава даже нещата бяха по-кротки, с разделителни линии и комуникации. От месеци наред предупреждавам, че тази ескалация ще продължи." Това съобщи министър-председателя Бойко Борисов от Министерски съвет след срещата с посланика ни в Москва.
"В Косово продължава да се говори за действия, които ми напомнят тези от преди 20 години. Това може да се случи на нашите граници. Действията на Турция в Африн и други градове. Не знам как ще решат конфликта с Гърция. Това са все неща в нашия регион. С президентството подкрепихме решението на съвета да се ограничим в пълната подкрепа към Великобритания и в същото време посланик Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва и това, което е прочел. Чакаме повече доказателства, ако има такива. Не смятаме, че трябва да гоним дипломати или технически лица от руски произход", допълни Борисов. 

Той допълни, че посланик Бойко Коцев ще остане още седмица у нас и после ще се върне в Москва, където ще се открива голяма изложба с наше участие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ