На 27 август държавният глава Румен Радев подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев, който за втори път застана начело на служебния кабинет.

Преди определянето му, политическото напрежение се режеше с нож, стигна се до отказ на президента да подпише предложения кабинет от Горица Кожарева.

БЛИЦ припомня, че Кожарева трябваше да представи състав на Министерски съвет до 19 август, за да може Народното събрание (НС) да гласува списъка с министри, а изборите да бъдат насрочени за 20 октомври.

Уви, нещата не минаха така гладко, както бе предвидено и за първи път в най-новата ни история президентът отказа да подпише указ за служебен кабинет.

Ябълката на раздора се оказа креслото за шеф на МВР. Държавният глава изрази убеждението си, че Калин Стоянов предизвиква прекалено голямо политическо напрежение и е редно да бъде сменен.

Чутовен скандал на "Дондуков" 2: Радев направи немислимото, Кожарева с мълниеносен отговор

Горица Кожарева обаче реши да предложи именно него за ведомството, като се аргументира, че решението й е експертно, на база на разговори с професионалното ръководство на МВР, на ГДНП, на ГДПБ, срещи с областни ръководители и дори с редови полицаи.

Щом огласи решението си обаче тя срещна безпрецедентния и безапелационен отпор на президента, който каза, че няма да подпише указ за назначаването на служебно правителство в този състав и отлага изборите за неопределен период от време.

Така, след консултациите с всички възможни премиери от "домовата книга", Радев отново се спря на Димитър Главчев, което даде повод да ви попитаме в нашата анкета: "Ще спадне ли политическото напрежение с назначаването на кабинета „Главчев 2“?".

Не е за вярване: Борисов издаде кой е дал списъка с министри на Главчев! БЛИЦ Live

Почти половината ни читатели, отговорили в анкетата - 47,87%, са на мнение, че пак ще се наблюдават поредните циркове от президента Румен Радев и "Продължаваме промяната" - "Демократична България". 32,52 на сто пък смятат, че който и да е назначен е почти без значение - на България й трябва редовно правителство

12,92% от анкетираните смятат, че Главчев и министрите му са се справили много добре в първия кабинет, а 6,69% не са изразили позиция по въпроса.

Вече може да гласувате в новата ни анкета ТУК. В нея ви питаме: Какво мислите за поредната наркоизцепка на Диона?