Проекто-правителството с министър-председател Росен Желязков ще бъде гласувано днес от депутатите на 50-ото Народно събрание (НС). Процедурата ще започне в 13.00 часа.

Кандидат-премиерът представи структурата и състава на кабинета веднага, след като в понеделник получи папката с първия проучвателен мандат от президента Румен Радев.

Румен Радев и Росен Желязков, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

От тогава най-важният въпрос е - ще успее ли ГЕРБ-СДС да прокара това правителство през пленарната зала, след като всички останали политически субекти, освен ДПС, заявиха, че няма го подкрепят?  Камикадзета ли ще са министрите на Росен Желязков и с трик ли ще минат парламентарната процедура на одобрение?

Камикадзета: Добрев смълча с разкрития за министрите в кабинета "Желязков"

Като че ли по-вероятно е да има кабинет, тъй като страната се намира в състояние, в което и международно, и вътрешнополитически става ясно, че не може да продължава това безвремие.

Има натиск от всички страни да бъде сформирано правителство и то да бъде подкрепено, твърди "Епицантър". Как точно ще се случи, каква ще е методологията, по която партиите в парламента ще се разберат да подкрепят това временно правителство - предстои да научим. 

В списъка с министри на ГЕРБ-СДС се отличиха тринадесет ярки политически лица от ГЕРБ и шест от служебното правителство.

По всеобщото мнение това е най-добрият възможен кабинет на ГЕРБ-СДС, а консенсусната фигура на Росен Желязков е предпоставка за намиране на трудни баланси.

Жестът на Борисов да се дръпне крачка назад се оценява от наблюдателите като знак за постигане на съгласие.

Бойко Борисов и Росен Желязков, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Правителство на малцинството изисква смелост и отговорност, а предложеният кабинет е чисто партиен" - такава оценка даде от Гърция президентът Румен Радев, ден преди гласуването на проектокабинета в Народното събрание. Държавният глава заяви и че ще бъде днес в пленарната залата.

И въпреки това партиите, извън ДПС, казаха едно голямо "НЕ" на кабинета на ГЕРБ-СДС.

Докато течеше процедурата по връчването на мандата, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма да подкрепи правителството. 

Малко след него и "Възраждане" категорично отхвърлиха възможността да дадат подкрепата си за проектокабинета. Костадин Костадинов отхвърли възможността за подкрепа и на мандата на ДПС.

Временното ръководство на БСП също отхвърли вероятността да гласува "за" правителството в сряда. Левицата обаче припомниха, че са готови да влязат в разговори с останалите политически сили, в случай че се стигне до третия мандат.

От "Има такъв народ" (ИТН) все още не са коментирали предложения от Желязков кабинет. Преди седмица обаче лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че шестата политическа сила няма даде подкрепата си за правителства с първия или с втория мандат.

Най-любопитна е ситуацията при най-малката парламентарна група - тази на "Величие". В последните два дни основателят на партията Ивелин Михайлов и нейният председател Николай Марков разменят взаимни обвинения за оказван натиск, заплахи и отцепването на депутати.

Самият Михайлов заяви, че очаква петима депутати да се отцепят от групата.

Разпад: Знакови лица напускат "Величие", Михайлов е в безизходица

През днешния ден той обяви, че Николай Марков го е изнудвал да му прехвърли ръководството на партията. На практика остава неясно как биха подходили депутатите на "Величие". Николай Марков неколкократно повтори, че партията не би дала подкрепата си за правителство, с чиито цели не е запозната.

Как би могло да мине правителството при гласуването?

Ако в сряда всички 240 депутати са в пленарната зала, то правителството ще има необходимост от поне 121 гласа "за". Де факто обаче парламентарната група на ДПС намаля с един депутат, след като Айсел Руфад бе изключена от партията, а ситуацията около Рамадан Аталай също остава неясна.

Не се знае как ще гласува и изключеният Калоян Методиев, както и дали няма да има де факто разцепление в групата на "Величие".

Ако 11 депутати закъснеят за заседанието, то кворумът ще падне и тогава правителството ще има нужда от поне 115 гласа "за". ГЕРБ-СДС и ДПС имат общо 114 гласа.

Бойко Борисов вече заяви, че ако правителството мине, то това ще се дължи на "трик". Лидерът на ГЕРБ каза още, че животът на правителството ще е кратък, колкото да изпълни приоритетните за страната задачи.

Кои са основните цели за проектокабинета на Росен Желязков?

Борисов заяви, че приоритетите на евентуалното правителство на Росен Желязков ще са три. Първият - получаването на втория транш средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Вторият - влизането на България в еврозоната. Третият - актуализация на бюджета за 2024 година и приемането за такъв за следващата.

Какви са индикациите?

Част от предложените за министри коментираха възможностите кабинетът да бъде подкрепен. Делян Добрев заяви, че ако се съберат необходимите гласове, то министрите ще се окажат "камикадзета", защото няма да знаят колко точно време ще имат за изпълнението на приоритетите.

Даниел Митов пък призова ПП-ДБ да дадат своята подкрепа, за да може редовно правителство да придвижи страната към изпълнението на основните цели, а след това да влязат в опозиция.

От служебното правителство публикуваха и своя отчет за свършеното до момента. Служебният премиер Димитър Главчев вече заяви, че ще си отдъхне, ако се състави редовен кабинет. Той призова за намирането на консенсус по пример на лидерите на партиите в Европейския парламент.

Номинираният за премиер Росен Желязков се появи в президентството с готов кабинет, в който има един вицепремиер и 19 министри.

Ето кои са те:

  • Росен Желязков (ГЕРБ) - министър-председател
  • Томислав Дончев (ГЕРБ) - вицепремиер и министър на иновациите и растежа
  • Людмила Петкова (настоящ служебен министър) - министър на финансите
  • Даниел Митов (ГЕРБ) - министър на външните работи
  • Калин Стоянов (настоящ служебен министър) - министър на вътрешните работи
  • Деница Сачева (ГЕРБ) - министър на труда и социалната политика
  • Атанас Запрянов (настоящ служебен министър) - министър на отбраната
  • Мария Павлова (бивш зам. главен прокурор, настоящ служебен министър) - министър на правосъдието
  • Красимир Вълчев (ГЕРБ) - министър на образованието
  • Костадин Ангелов (ГЕРБ) - министър на здравеопазването
  • Любен Дилов (Гергьовден/ГЕРБ) - министър на културата
  • Ивелина Василева (ГЕРБ) - министър на околната среда и водите
  • Георги Тахов (настоящ служебен министър) - министър на земеделието и храните
  • Делян Добрев (ГЕРБ) - министър на енергетиката
  • Теменужка Петкова (ГЕРБ) - икономика и индустрия
  • Георги Гвоздейков (бивш министър на ПП, настоящ служебен) - министър на транспорта
  • Владимир Темелков (ГЕРБ) - министър на електронното управление
  • Евтим Милошев (настоящ служебен министър) - министър на туризма
  • Красен Кралев (ГЕРБ) - министър на спорта

Ще получи ли одобрение този състав на кабинета, ще разберем в сряда след 13.00 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!