В петък вечерта македонският парламент гласува с нужните 80 гласа „за“, включително на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, за започване на процедурата по внасяне на промени в конституцията, с които името на страната трябва да стане Северна Македония. Това е предвидено в договора с Гърция, който трябва да разреши десетилетния спор за името и да премахне пречките пред присъединяването на Македония към НАТО и ЕС.
 

Каква е по-нататъшната процедура?
 
Всяко от четирите предвидени изменения на македонската конституция трябва да бъде подготвено от правителството, а след това да мине през обсъждане в две парламентарни комисии пише „Фокус“. Дебатите в тях могат да траят по три дни.
 
След това народното събрание утвърждава проект за всяко изменение и върху него се води парламентарен дебат. В хода на тези дебати могат да бъдат внесени промени в поправките на Основния закон. Ако такива бъдат направени, те трябва отново да минат през двете парламентарни комисии, след което парламента решава поотделно за всяка промяна на конституционните изменения.
 
След като всичко това е завършено, идва последната сесия за приемане на поправките в Конституцията, което трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 80 депутати. Правителството има срок от 15 дни да внесе измененията в парламента, но се очаква, че това може да стане и по-рано.
 
Последната фаза от цялостното прилагане на договора от Преспа е той да бъде ратифициран в гръцкия парламент, където правителството също се сблъсква със сериозна съпротива по въпроса и съвсем не е сигурно, че ще успее да събере мнозинство.