Македонският парламент одобри конституционните промени, за тях гласуваха 80 депутати, против бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, съобщава БГНЕС. С това окончателно Република Македония се раздели с представката Югославска в своето име.
 
80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинството от две трети, необходимо за одобрение на промените в конституцията. Депутати гласуваха електронно, а след това и поименно. Това гласуване бе поискано от ВМРО-ДПМНЕ. И в двата вида гласувания 80 депутати са предпочели конституционните промени. От ВМРО-ДПМНЕ за промените са гласували 8 депутати. Те заявиха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват.
 
Въпреки това основната македонска опозиционна сила изключи от редиците си онези свои депутати, които гласуваха за промяна на името на страната. Това съобщи партийният лидер Християн Мицкоски. Това са Владанка Авирович, Нола Исмаили, Елизабета Канчмеска Милеска, Кръсто Мукоски, Зекир Рамчилович, Любен Арнаудов, Сашо Василевски и Емилия Александрова.
 
Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването окончателно се разчиства пътя на Македония към за членство в ЕС и НАТО.
 
Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Ханс изрази увереност в Туитър, че депутатите от всички политически партии в македонския парламент ще оставят настрана партийните интереси и ще вземат решение в интерес на страната и гражданите.
 
Вчера бе съобщено, че американският помощник заместник държавен секретар за Европа и Азия Матю Палмър ще посети в понеделник Македония, за да засвидетелства подкрепата на Вашингтон за Преспанското споразумение.
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави македонския парламент за гласуването. „От правителството и политическите лидери зависи да завършат процедурата за споразумението за името и да използват тази историческа възможност да вкарат страната в НАТО“, написа той в Туитър.
 
Поздравления лично до Зоран Заев отправи гръцкият премиер Алексис Ципрас. „Днешното гласуване е голяма стъпка към общия ни успех. Много важна стъпка за мирното и благоденстващо развитие на нашите народи“, заяви той в социалната мрежа.
 
„Страхотен ден за демокрацията в Скопие. Поздравявам всички, които решиха да вървят по пътя към ЕС“, заяви и еврокомисарят Йоханес Хан.