Заради неразбориите с промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), прокарани с лобизъм от доскорошното мнозинство в 47-ото Народно събрание, стотици висящи дела за организираната престъпност, корупция и тероризъм ще започнат да потъват в забвение след шест седмици.

Причината – множеството приети норми в съдебния закон влизат в сила от 27 юли т.г., но законодателят трябва да ги изясни заради противоречия, пропуски и явна невъзможност част от тях да бъдат приложени след закриването на спецструктурите.  

След като „правителството на съдебната власт“ в лицето на Висшия съдебен съвет, а и самите спецсъдилища и спецпрокуратури, бяха оставени с вързани ръце, Прокурорската колегия и обвинител №1 Иван Гешев, бяха принудени да напомнят на парламента, че трябва да поемат отговорността си за последиците за правосъдието у нас, които предстоят от лобисткото им решение.

Кадровиците и Гешев поискаха в сряда от парламента автентично тълкуване във връзка с промените на ЗСВ, с оглед реалния риск от блокиране на стотици дела, свързани с организирана престъпност, корупция и тероризъм.

Главният прокурор Иван Гешев още преди месец предупреди за задаващите се сериозни проблеми за съдебната система, свързани с чисто практически въпроси.

На специални изслушвания във ВСС, ръководителите на спецсъдилищата и спецпрокуратурите попитаха кадровиците и министъра на правосъдието Надежда Йорданова какво ще се случи с делата, които не е ясно къде ще трябва да се разпределят, ако се окажат подсъдни на няколко окръжни съдилища.

Какво ще стане със запорираните стотици милиони, с веществените доказателства, с прилагането на специални разузнавателни средства, особено след като на 27 юли вече няма да има спецоргани на правосъдието. Отговори от парламента и от Министерство на правосъдието няма.

Мълчанието на Йорданова се оказа оглушително, а въпреки обещанията й, че въпросът ще бъде „обсъден с екипа й“, реално движение по случая няма. И понеже времето неумолимо напредва и дефектите на законодателството на „промяната“ вече са налице, намесата на главния прокурор Иван Гешев и на кадровиците от Прокурорската колегия на ВСС изглежда най-смисленото и отговорно действие в създалата се ситуация.

Всъщност съдебните кадровици и Гешев индиректно напомнят на депутатите, че в оставащите седмици живот на това Народно събрание, могат все още да направят нещо разумно – най-малкото да удължат срока за влизане в сила на поправките в ЗСВ с шест месеца. 

В този смисъл е интересно да си припомним думите на бившия председател на два последователни парламента Ива Митева от миналата седмица, които добре описват резултатите от „съдебната реформа“ на „Промяната“, а и цялостното отношение на доскорошната управленска коалиция към законодателния процес: „Кое приехме от първия ден на парламента, което да не е противоконституционно? Пишем на парче.

Мачкаме Конституцията ежедневно, мачкаме законите ежедневно, мачкаме Правилника на Народното събрание ежедневно“. Макар Ива Митева да не цитира конкретно лобистките промени в съдебния закон, думите й важат и за тях.

От предизвикания от депутатите хаос и опасност от провал на стотици дела все пак би могло да излезе и нещо полезно – поука. Че е време тези, които влизат в Народното събрание, а оттам и в изпълнителната власт, да спрат да се борят за смачкването и овладяването на всяка следваща институция в държавата, като вместо това започнат наистина да представляват интересите на избирателите си.

Хубаво е и новите политици, които сами се назовават като носители на „промяната“, най-после да осъзнаят, че откакто са на власт, единственото, което постигат е - да правят подсъдимите олигарси и престъпниците доволни, докато солената сметка от действията им се трупа на гърба на българските граждани. За жалост, накрая точно гражданите ще я платят, докато политиците се чудят какво, за бога, са направили.

До края на 47-ото Народно събрание има още няколко седмици, през които старото и новото мнозинство, имат време да поправят собствените си грешки.