Премиерът на Русия Владимир Путин няма да участва в енергийния форум в София, тъй като обвързва тази визита със сключването на споразумение за газопровода Южен поток. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, като обясни, че споразумението все още не е договорено на експертно равнище.
“Руската страна обвързва посещението на руския премиер със сключване на споразумение по Южен поток, което ние все още не сме договорили на експертно равнище и има редица въпроси, които трябва да се изчистят. Предполагам, че от това се повлия решението на руската страна да не присъства на равнище министър-председател в България", посочи Калфин.
"Само мога да съжалявам, защото виждаме, че това предложение, което вчера е представено от руския президент във Финландия, мисля, че форумът в София би бил подходящо място за представяне в по-широк формат, включително и пред Европейската комисия, но това в крайна сметка е решение на руската страна", допълни външният ни министър.

Калфин представи приоритетите на енергийния форум, който ще се проведе в петък и събота в София.  Възможностите за изработването на обща политика в областта на енергетиката и доставките на газ за Европа, принципите на прозрачност, премахването на посредниците и достъпа на трети страни до съществуваща инфраструктура ще бъдат обсъдени на форума. /БЛИЦ