Планът за възстановяване дава огромен шанс да възстановим икономиката си. Какво обаче се случва? Четири правителства писаха плана и пак не бяха поискани всички пари, които можеха да ни бъдат отпуснати.

България поиска само парите от грантовете. Всички тези неясни и половинчати действия и послания не помагат за възстановяването на икономиката ни. Няма как да не поемам ангажимент за затварянето на Мариците, но аз не съм чул срок до този момент.

Парите по Плана за възстановяване не ни се дават, за да ги харчим. Те се дават, за вдигнем стандарта на живот и всичко това минава през инвестиции в икономиката. 

Това каза в предаването "Още от деня" по NOVA NEWS бившият външен и социален министър Ивайло Калфин. 

Той коментира и горещата тема дали трябва да окажем военна помощ на Украйна.

"Сами си създаваме конфликти и се борим сами със себе си. Големият въпрос не е дали да изнасяме или да не изнасяме оръжие на Украйна, а каква е позицията ни относно руската агресия. Трябва да излезем с ясна и категорична политическа позиция. 

За съжаление чувам цинични оценки, идващи от управляващите, така наречената левица, че ако предоставим оръжие на Украйна, ще удължим агонията ѝ. Тогава направо да им вземем всичко.

Не виждам абсолютно никакъв проблем официално да изнасяме боеприпаси за Украйна"
, категоричен бе Ивайло Калфин. 

"Не очаквам цените да паднат заради намаляването на ДДС. В България до голяма степен инфлацията е внесена, защото икономиката ни е отворена.

В този момент трябва да се подпомагат най-нуждаещите се, а не да се дава на всички, както правиха правителството на ГЕРБ, служебните правителства, а и настоящето. Не виждам как може да се въведе таван на цените.

Тази мярка е краткосрочна и след нейното отпадане може да има рязък скок на цените. Трябва да се вземе политическо решение за преизчислението на пенсиите.

Високата инфлация е хубава за приходите в хазната, но е лоша за доходите на хората - те обедняват. Това е причината да се подпомагат най-засегнатите и бедни", добави Калфин.