Провокира ни страхът, че може да се окажем в ситуация, че не можем да се погрижим за хората, които имат най-много нужда от нашата помощ. Това заяви пред bTV вицепремиерът Калина Константинова по повод скандалното си изказване за бежанците, заради което по-късно беше принудена да се извини.

„Наложи се да сменим стратегията в средата на най-напрегнатите и ключови дни“, посочи тя.

Вицепремиерът Константинова нахока украинските бежанци за претенциите и глезотиите им ВИДЕО

„Не виждам никаква причина да подавам своята оставка, защото оставка се подава, когато работата не е свършена“, заяви тя и добави: „Реално задачата е изпълнена. Всички хора, които имаха нужда от подслон и храна, са го намерили“.

По думите ѝ, правителството е заварило ситуация, в която институциите реално на са работили по отношение за бежанците. „Справихме се по-добре от много от нашите европейски партньори. Предоставянето на временна закрила е най-важната стъпка за интегриране“, изтъкна Константинова.

На въпроса защо украинските бежанци са настанени в центровете в Елхово и Сарафово, които приличат на затвори, тя отговори: „Всеки бежанец първо минава през буферен център, където се прави преценка на неговите нужди и след това бива настаняван. Този процес отнема между 7 и 14 дни“.

По думите ѝ, центровете в Сарафово и Елхово са „това, което имахме“. Много от настанените там хора са престояли едва 24 или 48 часа.

„Над 300 000 човека дойдоха и преминаха през нашата граница. Най-многото, което България е виждала, са 23 000 бежанци от войната в Сирия за една година“, посочи вицепремиерът.

„България се справи с това да няма хуманитарна криза въпреки безпрецедентната война и неработещите институции“, добави тя.

Вицепремиерът подчерта, че правителството е сменило тактиката с бежанците по средата на процеса – първоначално се е избегнало преминаването през буферни центрове, но по-късно се е наложило това да бъде направено.

В Елхово Константинова не отишла, защото „ми беше казано много ясно, че трябва да се явя на изслушването в парламента, иначе се бях запътила натам. Докато успея да отида, вече го бяха затворили“. Тя посетила бежанския център в Сарафово в петък.

Вицперемиерът заяви още, че около 10% - 4000 души, от украинските бежанци работят у нас на трудов договор и това не включва гражданските договори. Правителството започва програма за субсидирана заетост, при която, ако работодател наеме украински бежанец, първите три месеца той ще получава минимална заплата от държавата. 

"Аз вече поднесох свое извинение от всеки, който криво е разбрал моите думи или се е почувствал засегнат", заяви Константинова.