-       Битки на всички фронтове, виждаме го и в Народното събрание, и в блокажа на Столичния общински съвет – как ще се развие всичко оттук нататък?

 -       Въпрос за един милион долара. Държавата е в разпад. Това не е тайна вече за никого. Не функционира нормално нито на ниво Народно събрание, нито на ниво Общински съвет, на ниво институции, държавна администрация – каквото се сетите е блокирало. Да се надяваме, че тъй като чисто теоретично от хаоса винаги се ражда някакъв ред, след този хаос, на който сме свидетели в момента - да се роди някакво ново, здраво начало за държавата. За да можем да се стабилизираме, да вървим политически и икономически напред.

-       Кой може да го създаде този ред? Преди малко с нашите-гости-коментатори говорихме за това, по тяхното мнение това правителство няма алтернатива.

 -       Винаги има алтернатива по някакъв начин. Това го решават гражданите пред избори, в случай, че имаме честен изборен процес. Имаме уникална ситуация – една коалиция, в момента управляваща, т.н. сглобка, която е в непоносимост сама в себе си, прекупуване на едни за сметка на други, вътрешно управленска война. Същевременно имаме два вида опозиция – едната е казионна, която е част от сглобката, визирам „Възраждане” и ИТН.

Които категорично днес, след гласуването в Парламента се видя, че обслужват ДПС и ГЕРБ. Имаме уникална ситуация, при която от 240-членен Парламент българската история за пръв път има едва 20 опозиционни депутати - толкова остана реалната опозиция, която наистина предлага някаква алтернатива на сглобката.

Оттам нататък, за гласуването днес - видя се, че „Възраждане” услужливо, заедно с ИТН, излязоха от залата, за да могат да осигурят кворум на ГЕРБ и ДПС, които със 130 гласа си избраха подуправител на НЗОК. По тези ключови гласувания се вижда коя е реалната сглобка и всъщност каква квазикоалиция, наистина един Франкенщайн ни управлява в момента.

-       И докога ще им издържат нервите, защото г-н Борисов каза, че е със здрави нерви? Останалите му партньори?

-       Маратонско е бягането. Очевидно нервите не издържат на повечето от участниците. Да не се прави Борисов, че му издържат толкова нервите. Виждате, че той индексира едни от най-големите загуби в момента, въпреки че изтощава ПП, които са очевидно проблем за него като партньор в коалицията. Така или иначе, не е тайна, че той разпродава ГЕРБ на парче в момента, спасява себе си и е заложил партията.

-       По кой начин я разпродава?

 -       На местните избори не вдигна в 1/3 от областните градове кандидати, подкрепи други кандидати, играе с президента Радев в тясно сътрудничество, задкулисно както винаги, пазарува хора от други партии, финансира вътрешни опозиции, занимава се с политически инженеринг, купува – дали ще са някакъв вид патриоти, дали ще са „Възраждане”, както в момента. Прави това, което винаги е правил от 18 години – задкулисие, да овъртоли всички.

-       С президента по какъв начин играе, по кои теми, при положение, че по оста Русия се различава, доколкото виждаме, за въоръжението.

-       Когато трябва да се упражнява реалната власт – са в абсолютен синхрон. Давам ви пример с шефа на ДАНС, който се брани със зъби и нокти, назначен от Радев еднолично, той си подписва, той си предложи, той си го одобри. А ГЕРБ защитават, не искат да подкрепят в момента закона за реформа на службите за сигурност. При положение, че по анти-демократичен начин са назначени техните ръководства.

Друг пример: виждате протестите на земеделските производители в момента – абсолютен унисон и говорене от страна на ГЕРБ и президентството, едни и същи говорители, един и същи хора от служебния кабинет. Които се оказаха, назначени от Радев в служебния кабинет, пък са си дългогодишни кадри на ГЕРБ.

Фандъкова в момента, от който слезе от поста кмет на София, същия ден беше приета с почести в президентството, снимаха се. Т.е. не е тайна тази симбиоза между Радев и Борисов, те имат нужда един от друг, работят заедно в синхрон и това е един от големите проблеми в държавата.

-       Защо обаче се блокира избирането за пореден път на председател на Столичния общински съвет?

-        Поради същата причина – ГЕРБ няма да даде доброволно властта в София за тези 18 години, която превърна в едно квази-мафиотско управление, с едни фирми, в които е обрасла общината, с купуване на опозиции, с фалшиви опозиции, които отглеждаше в Общинския съвет. Така че, това е част от тая игра на ГЕРБ, в момента Бойко Борисов изтощава ОбС, за да може в един момент да направи поредната сглобка с тези 14 общински съветници, които му останаха.

-       Васил Терзиев обаче днес посочи три варианта: Единият – всички останали партии, без ПП-ДБ-Спаси София да си излъчат председател, другият вариант е с ГЕРБ, третият с БСП. Има ли някакъв шанс за допирна точка с БСП?

-       Зависи на каква основа ще се сложат преговорите. За мен най-чистият вариант, с който може да се излезе от тази ситуация - защото този ОбС е заченат в грях и изборите бяха опорочени, и се игра с фалшиви кандидати, виждаме, че на три поредни заседания вече има блокаж, та  каквото и да се роди, трябва да се постави на плоскостта „демонтиране на модела ГЕРБ и Бойко Биросов”, в частност в София за последните 18 години. Според мен най-удачният вариант е да мине през нови избори за Общински съвет, за да се изчистят нещата. Още повече, че на първи тур изборите бяха опорочени.

-       Г-жа Нинова го нарече радикалният вариант. Но кой ще отиде да гласува – видяхте едва от 26 до 30 % добута избирателната активност за столицата. Това няма ли да подрони авторитета на общинските съветници?

-       Не, според мен, това е личното ми мнение – най-добре е да се мине през една нова кампания в София, да се изчистят позициите. Да се премахне порочният първи тур на изборите, когато знаете един полу-преврат се направи на изборния процес и в крайна сметка се произведоха един милион невалидни бюлетини, много от които в София. Според мен, имаше злоупотреби в тази линия. Затова стигнахме и до този блокаж в ОбС. За да си спестим тази мъка и за да не се повтори варианта сглобка и в София - визирам една коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, която очевидно Борисов иска, за да ги държи по същия начин, по който ги държи и в националната сглобка.

 -       Като говорим за местен парламент и за местните избори, изглежда така, сякаш, освен Корнелия Нинова, има още една силна фигура в лявото и това е Ваня Григорова. Ще се съгласите ли, предвид нейния резултат?

-       Не, категорично. Каква силна фигура, тя е продуцирана от Бойко Борисов, Първанов, „Подкрепа”, ДПС, това са хора, които финансираха кампанията й.

-       Нали БСП-София застана зад нея?

-       БСП-София трябва да носи отговорност – визирам ръководството й, за начина, по който беше излъчена. В крайна сметка, това е демократичен избор на софийската организация. Но, аз бих задал въпроса откъде бяха тези милиони за кампанията й?

 -       БСП не знае ли? Все пак и БСП застана официално зад Ваня Григорова, каза че е техният кандидат?

-       Това си е решение на софийската организация, те си поеха отговорност за нея, те си я номинираха, дори се оплакаха, че нямат подкрепа от националното ръководство, да си носят отговорност за нея. Пак ще попитам - откъде бяха тези милиони за кампанията й, които на моменти конкурираха милионера Терзиев или ГЕРБ.

-       Казвате - партията не е извършила финансиране?

-       Нямам идея откъде са финансовите потоци, но просто попитах откъде е тази кампания? Защото историята, която ни се предлагаше за малкия човек, мелодраматична, ярко се бие с видимите неща по отношение на финансирането.

-       Правилно ли е обаче Нинова да изключи Левицата, търсейки обединения в ляво, без тях. След като и те застанаха зад Григорова и в София получиха едни от добрите си резултати?

-       Мисля, че е абсолютно правилно. Не може група хора да работи срещу теб постоянно, да те плюе, да те напада, да е агресивна, да работи срещу теб в 90 % от населените места в страната брутално, да бърка в структурите на партията ти и накрая да каже – дайте да се обединяваме. В природата има такова животно и то се казва паразит. Атакува организма, иска да се закачи за него и същевременно да смуче от него и да се храни. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук