В размирното геополитическо време, в което живеем, кой, ако не бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на турбуленциите и да поставят на преден план взаимните изгоди за всички страни в този процес – в случая за България и за Китай.

Това каза председателят на СИНПИ д-р Калоян Паргов в приветствието си към участниците в българо-китайски бизнес форум, организиран по случай 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република.

По думите му с останалите организатори на форума са решили, че най-подходящо в тази размирна геополитическа среда, наред с политико-дипломатическите стандарти за отбелязвания, е най-подходящо да се направи нещо практично и да се постави акцентът върху икономическото партньорство и сътрудничество и междусвързаността в контекста на 10-ата годишнина от инициативата „Един пояс един път“, както и на декларацията, която бе подписана преди 5-6 години от президента Румен Радев и президента Си Дзинпин.

„Мисля, че не сбъркахме, предвид това, че 24 китайски корпорации имат възможността да бъдат тук, да проведат срещи и да потърсят своите български партньори“, посочи Паргов.

Според него масираното присъствие на китайски инвестиции в западната част на Балканите крие опасности от изместването на тежестта на България в региона, потърпевши от което ще сме всички ние. „Знаете за ЖП-линиите и магистралите, които вече свързват Белград с Будапеща, Белград с Подгорица. Оказва, че се появява един алтернативен път на познатото ни трасе Солун-Благоевград-София-Видин-Румъния, а именно – през Скопие, Белград и Будапеща“, обясни Калоян Паргов.

„В бизнеса конкуренцията е ключова и ние бихме искали с днешния форум да потърсим възможности България да не е заобиколна държава. България, като своеобразен център на Балкански полуостров, предвид географското си положение, може и заслужава вниманието на нашите китайски партньори в различни сектори, които да бъдат и много полезни в процеса на модернизация и реформиране на държавата“, изтъкна председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи и допълни, че за това трябва и политическа воля.

Паргов е убеден, че изразяването на тази политическа воля, създаването на политическо доверие е важна предпоставка за икономическите взаимовръзки и просперитет и от двете страни, предвид ниските нива на чуждестранни инвестиции в България, особено в последното десетилетие.

„Нека бъдат създадени колкото се може повече контакти и изградени връзки, които да бъдат развити във времето и те да бъдат в полза на нашата държава“, каза в заключение Калоян Паргов и пожела успех на форума.