„Кирил Петков говори едно и също през тези 2 години, че всичко е порочно, скапано и сега трябва да се оправя, като рецептата са ПП. Тази сглобка тръгна с нежелание и погнуса, на инат и няма как да не завърши по този начин.

Всички чакаха ротацията. В момента ставаме свидетели на едно голямо политическо падение“, заяви в студиото на „Челюсти“ по Нова телевизия председателят на СИНПИ Калоян Паргов. По думите му Кирил Петков е гневен и хаотичен.

„Ставаме свидетели на политическо падение. Наблюдаваме опит за надхитряване, защото в събота стана ясно, че изникват нови и нови и ГЕРБ казват „баста“. Андрешковщината трябва да бъде изчегъртана от политиката“, коментира той.

По думите на Паргов лявото политическо пространство има нужда да осмисли няколко неща  „Механичният сбор няма да даде качествен резултат. БСП трябва да си отговори какво се случи през тези 35 години. Дали партията работи ката социалистическа. За съжаление без това БСП не може да продължи напред, персоналните смени няма да доведат до качествена промяна.

Докато БСП съществува, независимо дали е паднала на 7,8, 9%, какъвто и субект да опита да се позиционира в ляво, това не може да се случи. Дори сега със спад в доверието се оказва, че други събекти взимат 1, 2 %. Разговорът в ляво трябва да е сериозен и дълбок, осмислен“, поясни Паргов.

„България има нужда от двуполюсен модел, а не от този многополюсен тюрлюгювеч от много нароили се партии. Политическият модел се срина, аз съм привържаник на чисто ляво, чисто дясно и център – който ролята играе от ДПС. Този модел е полезен на България“, категоричен беше председателят на СИНПИ.

Паргов разясни, че при служебен кабинет по новите правила избрания за премиер отива с папка с предложения за министри при Радев и президентът може да издаде или не: 

„Ако това не стане, тогава кандидатът за министър-председателя отива в НС и се избира както се избира редовен кабинет. Тогава ще стане интересно кой ще подкрепи това правителство“, добави Паргов. Според него президентът ще избегне да носи отговорност, тъй като това не му е нужно. Радев ще стои като наблюдател и ще се наслаждава на ситуацията, прогнозира Паргов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук