За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам.

Никой от останалите колеги също не е споделял да му е оказвано влияние. Много неща се изписаха и казаха в публичното пространство – за съжаление, голяма част - неверни, които нарушават доверието в работата на ЦИК.

Това коментира пред БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Сякаш някой се опитва да създаде недоверие към този орган. ЦИК не се влияе от решения на политици, на политически партии и коалиции.

Проблемите, които възникват в самите политически субекти, трябва да бъдат разрешени в рамките на самите партии. Не може някой да очаква ние да вземем техните решения", посочи тя.

Нейкова обясни, че тя и колегите й са изправени пред безпрецедентна ситуация.

"Една политическа партия с двама председатели, които представляват партията заедно и поотделно, т.е. имат напълно равни права да подават заявления , които са противоположни.

Този вътрешнопартиен въпрос трябва да бъде разрешен в рамките на самата партия. ЦИК нито има право, нито може да се намесва в неговото разрешаване. Няма как ЦИК да откаже приемането на документи", каза още председателят на комисията.

Нейкова посочи, че за участие в изборите на 27 октомври са регистрирани 25 партии и девет коалиции, след като коалицията около Виктория Василева не е отговорила на нужния брой подписи.

"Подписките се представят на хартиен носител, който съдържа изписани имената, ЕГН и саморъчен подпис на избирателя, който е подкрепил този политически субект за участие в изборите".

Камелия Нейкова посочи още, че от ЦИК са провели среща с ръководството на печатницата на БНБ.

"Отново ни увериха, че хартията отговаря на тези изисквания, които производителят на машините е поставил, така че принтерите да работят безпроблемно", заяви още Нейкова.