Подкрепяме предложението за извънредно положение, но в условията му е недопустимо противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна във връзка с предложението за извънредното положение.

НА ЖИВО: Борисов с подробности за извънредното положение в условията на бактериологична война

"Ние от ДПС ще подкрепим решението за въвеждане на извънредно положение. Когато става въпрос за защита живота и здравето на хората, от първостепенно значение е да се предприемат и въведат всички мерки за запазване здравето и живота на всеки един човек.

Това изисква не само приемане на решението, но и конкретни планове за действие, които да се изпълняват при гарантиране на конституционните права и свободи", каза още Карадайъ.

Той посочи, че ДПС ще подкрепи мерките срещу коронавируса.

Инфарктен момент с Корнелия Нинова на трибуната в парламента! НА ЖИВО

"Предложението на правителството е навременно и правилно. Конституционно е правомощията на Народното събрание да обяви извънредно положение въз основа на предложенията на МС.

На извънредното заседание на Председателския съвет и тук в зала чухме от ген. Мутафчийски и от министър-председателя информация за фактическата обстановка, както и необходимите мерки, включително и гаранции за спазването на констицуионните права на гражданите.

НА ЖИВО! Парламентът решава за въвеждането на извънредно положение, докладва шефът на ВМА

Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение и прилагане на извънредни мерки има гаранционен характер. Легитимната Конституционна цел на въвеждането на такъв извънреден режим на функциониране на конституционната система е да защити и съхрани конституционния ред.

Сега се обръщам към всички български граждани: трябва ясно да се подчертая, че приемане на решение за обяваване на извънредно положение означава, че и Народното събрание означава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт- Недопустимо е противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите в условията на извънредно положение", уточни още Карадайъ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия