Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като едно конструктивно и добро днешното заседание на КСНС при президента Румен Радев.

Припомняме ви, че първите мъже в България обсъдиха ситуацията след като Иран нанесе удари по САЩ заради убийството на генерал Кесам Сюлеймани.

На въпрос има ли пряка опасност за страната ни, той отговори, че има представени доклади от службите ни по темата.

С оглед на развитието на обстановката в Близкия Изток КСНС отправя следните препоръки:

- да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда в Близкия Изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в народен, международен и съюзен формат.

- службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

- МВР да поддържа капацитет с постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните за напрежение като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност.

- Министерство на отбраната за предприеме необходимите мерки са осигуряване на безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операция зад граница.

- при промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

Карадайъ коментира предстоящия вот на недоверие и съобщи, че другата седмица ще има заседание на ПГ на Движението.

Относно спецакциите в Перник и в МОСВ и дали ДПС има претенции към министър Нено Димов, Мустафа Карадайъ отговори, че претенциите не са само към него, а към целия кабинет.

Припомняме ви, че според появилите се информации са арестувани Ирена Соколова, бивш областен управител на Перник, шефът на ВиК в града Иван Витанов  и бившият кмет Вяра Церовска, която изгуби изборите от настоящия градоначалник Станислав Владимиров.