Преди минути стана ясно, че ДПС ще издигне председателя си Мустафа Карадайъ за президент. БЛИЦ потърси г-н Карадайъ за коментар на горещата политическа надпревара. Ето как той отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов.
-Г-н Карадайъ, защо се кандидатирахте за президент?
- Това е логичен завършек на процедурите, които приехме на Централния ни съвет по отношение на критериите за номинации на кандидатите ни за народни представители и кандидатите ни за президент и вицепрезидент.

Съгласно нашите процедурни правила и номинациите, които имахме и консултациите със структурите ни, ръководството на партията взе решение да издигнат мен за кандидат-президент и г-жа Искра Михайлова за кандидат за вицепрезидент.


- Как очаквате да се представи ДПС на парламентарните избори?
-От наша страна ще направим нужното, за да имаме добър резултат. При 45-ия и особено при 46-ия парламент се видя, че когато експертизата и диалогичността на ДПС влязат в действие може да се постигне съгласие между партии, които на пръв поглед изглеждат конфронтиращи се. Говоря конкретно за приемането на актуализацията на държавния бюджет.

- Г-н Цонев заяви пред БЛИЦ, че на тези избори ДПС ще използва целия си електорален потенциал. Отново ли ще заложите на обиколка на всички партийни структури по време на кампанията?
-Нашата кампания по принцип е среща с избирателите. От 30 години правим такава кампания. Очи в очи представяме нашата програма на избирателите, заедно с идеите ни за развитие на страната.

През последните години се видя, че нашите приоритети и програма са в правилна посока. Това е така, защото програмата, която приехме на конференцията ни през 2016 г. в раздела Зелена енергия и високи технологии и през 2017 г. ги изведохме като приоритети, независимо че някои от политическите партии реагираха негативно в това отношение, се видя, че от 2020 г. след решение на ЕК и Европейския парламент зелената енергия и високите технологии станаха приоритети и на целия Европейски съюз.

За пореден път доказахме, че има какво да предложим за ускореното развитие на България!

- Г-н Пеевски се завръща в политиката. Каква ще е неговата роля по време на вота?
- Г-н Пеевски е водач на листите ни във Велико Търново и в Благоевград. Той ще участва активно в предизборната кампания, както всеки един от нашите кандидати за народни представители.

- Свидетели сме на ожесточени престрелки между водещите ни политици. Очаквате ли, че срещу ДПС ще се води негативна кампания?
- Няма да коментирам престрелките между политиците. По-скоро ще коментирам пред Вашата медия незаконните действия и полицейщината, която видяхме от страна на служебното правителство. 

Надяваме се, че този път държавният апарат и държавните органи да не са част от предизборната кампания, а да си вършат служебните задължения съгласно конституцията и да не нарушават законите на страната.

Прикриването зад понятието борба срещу купения вот се ползва за репресии на цели наши партийни структури. 

По време на 46-ото Народно събрание имах парламентарно питане до министъра на вътрешните работи, от когото поисках документи, за да видя основанията за целия процес, който се е развил. В нарушение на конституцията той не ми отговори.

Изпрати ми едно писмо, а в моето питане се искаха документи. Съгласно законите цялата изпълнителна власт и държавните органи трябва да предоставят исканите от народните представители документи, независимо дали са служебна или държавна тайна.

В Народното събрание има ред и процедура за достъп до класифицирана информация. Дори и да е класифицирана информацията, която поисках, от МВР трябваше да я изпратят до парламента. 

Рашков не направи това, а изпрати едно писмо, в което твърди, че имало над 10 000 случаи на купен вот. В същото време от негови изявления в медиите виждаме, че не повече от 100 такива случая са предадени на прокуратурата. Другите 10 000 случая какви са? Видяхме онзи ден внушенията и лъжите, които ползва Рашков по случая с Кирково, където обяви, че ДПС е репресирало български граждани с политически цели и намерения. А, той е наясно, че лесничейства, областна управа и всички хора знаят, че репресията е срещу ДПС, а не от ДПС.

Но явно изпълнителната власт се опитва да стане част от предизборната кампания, което в разрез с демократичните принципи.



- Рашков е член на служебния кабинет, но в същото време се изказва като политическо лице. Опитва ли се чрез атаките срещу Делян Пеевски с мантрите на кръга "Капитал" да запази поста си и при следващ кабинет?
- Според мен действията на Рашков са в пряка връзка с указанията, които получава от този, който го е назначил. 

- Имате предвид Радев?
- Той от своя страна е кандидат в тази предизборна кампания и явно изпълнителната власт, която е назначил ще е част от неговата предизборна кампания.

Но аз се надявам, че държавните органи и структурите на държавата ще спазват конституцията и законите.

Ние ще направим всичко възможно, за да реагираме на всички беззакония, които ще се проявят на тези избори. През юли ги наблюдавахме докъде ще стигнат, видяхме докъде стигнаха, но оттук нататък това нещо няма да им се позволи.



- Как гледате на заявката на Кирил Петков и Асен Василев, че ще спечелят парламентарните избори?
- Аз мисля, че българските граждани направиха своите оценки за тях. Хора, които говорят за почтеност, а от друга страна правят нарушения на конституцията и законите, не бих искал да коментирам.