Провеждат консултациите между представители на "Демократична България", начело с Христо Иванов, и президента Румен Радев за съставяне на правителство. 

"Искам да ви поздравя за това, че съумяхте да затвърдите и разширите подкрепата към вас. Водихте активен диалог за проблемите, пред които е изправена страната и поставихте решения за тях", поде Радев. 


По думите му страната ни максимално бързо трябва да има активно правителство с широка подкрепа.

"Искам да изостря вниманието към бележките на ЕК към Плана за възстановяване. Изискванията непрекъснато растат. Има редица важни области, където ЕК иска да види, че отпуснатите средства гарантирано ще се изразходят по най-добрия начин", каза Радев.

"Посочва се изрично условие за реформа в правосъдната система и най-вече в областта на главния прокурор. Посочват се изисквания за реформи в здравеопазването, пазарните механизми, неудовлетвореност от начина на ръководство на БЕХ", заяви президентът.


Според Радев страната ни се нуждае от парламент с ясна реформаторска воля. 

"Приветствам намерението ви да участвате в диалог с ИТН. Надявам се, понеже не става въпрос за договаряне на личности, това ще е отговорност на ИТН, да се стигне до споразумение. Ще се говори за политики", подчерта Радев. 

"Държа да кажа, че не искам кабинет на всяка цена. Аз не мога да съм архитект на една управляваща коалиция. Това не влиза в моите правомощия. Това е отговорност на НС и на политическите партии. Аз настоявам обаче този път, преди да говорим за нови предсрочни избори, да изчерпаме всички форми на диалога. Едва тогава може да се говори за нов вот", заяви той.


"Благодаря за поканата. Има наистина важни предизвикателства пред България и ние сме ги взели във фокуса си. Отново се връща проблемът да се подготвим за новата ковид вълна. Не може да си затворим очите за това. Трябва всички сектори да се подготвят за това и да минем с минимални щети", поде Иванов.

Според него правосъдната реформа наистина е важен проблем, който също трябва да се разгледа бързо. 

"Намираме се на кръстопът. Този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство. То трябва да е редовно. Служебният кабинет се справя добре, но е кризисна мярка и не е трайно решение", смята Иванов. 

"Българският избирател ни даде сложна за решаване задача. Той не даде на никого самостоятелната възможност да каже, че той ще управлява. С по-ниската активност пък се показа, че се очаква от политиците да поемат отговорност. Демократична България ще участва в пълната си готовност да даде принос - дали като коалиционен партньор, като опозиция, като даване на подкрепа отстрани или да съставим правителство, ако мандатът дойде при нас", заяви Иванов. 


По думите му все пак най-здравословно е първата партия, която е спечелила изборите, да състави кабинет.

Иванов подчерта, че пред партията му не стои темата за персоните в кабинета, а политиките и това как ще се формира коалиционно мнозинство, за да прокара решенията.

"Трябва да се направи формула за подкрепа, която може да му осигури гръбнак. Плаващите мнозинства се превръщат в пясък, в който всичко потъва", смята Иванов. Това негово мнение рязко контрастира с думите на зам.шефа на ИТН Тойшко Йорданов по-рано днес на консултациите при президента, че "ако всеки един политически субект надскочи партийните си пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало да съставим стабилно парламентарно мнозинство, което да е плаващо по дадени въпроси".  

По думите му на второ място е обединението около решения, които трябва да бъдат взети. "Можем и да сме опозиция. Ние представляваме 350 000 души и внимателно бихме дали подкрепата си и то само за нещо, което може да върви напред. Ако ще бъде претакване на нещо, което сме изживели, ще стане и без нас", каза той. 

"Отговорността за конструирането на тази формула е на ИТН. От нас ще видят отговорност и пълно съзнание какво трябва да се направи", заяви лидерът на ДБ и подчерта, че подхождат с огромно желание за диалог.

"Надявам се всички да разбират колко трябва да развържем този възел", смята той.

БЛИЦ припомня, че първи при президента в 9 сутринта се появиха представители на ИТН. Въпреки призива на държавния глава Тошко Йорданов заяви, че ако се наложи формацията на Слави Трифонов е готова за нови избори и всичко зависи от това дали останалите партии са готови на компромиси и обединение по приоритети.

Йорданов бе категоричен, че ИТН няма да се коалира с никого, а преговорите са с цел да се види дали имат допирни точки по политики с останалите парламентарно представени партии, освен ГЕРБ.

От ГЕРБ пък се оказаха от консултациите с президента. По думите им диалогът отдавна вече не съществува, а Румен Радев е разединител. Десислава Атанасова уточни, че за ГЕРБ е чест да е опозиция в така създалата се ситуация.

Трети при Радев се появиха представители на БСП начело с Корнелия Нинова. Държавният глава подчерта колко важна роля играе Столетницата и то не само математически за съставянето на правителство.

Нинова пък обеща, ако не се стигне до гласуване на правителство с мандат на ИТН, БСП да предложи свой вариант за управление, стига да получи мандата. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!