Премиерът Бойко Борисов призна, че вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракчанов "раздава шамари" на Скопие, а самият той обясни, че го прави с "възпитателна цел".

На 17 септември Европейският съвет трябва да реши дали да даде зелена светлина на Северна Македония по пистата към Европа. Дотогава българското правителство трябва да подготви позиция за това как страната ни да гласува. Всичко зависи от работата на междуведомствената комисия, която трябва да изглади исторически спорове около личности като Гоце Делчев.

"На 17 октомври България ще даде съгласието си за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС. Първото министерско заседание обаче трябва да се случи, след като югозападната ни съседка изпълни своите задачи и задължения. Второто заседание пък, едва когато тя промени образователната си система и учебниците си по история", категоричен бе Каракачанов пред Bulgaria on Air.

По думите му само по този начин България може да заложи критериите за стъпките на Северна Македония. А ако тя не изпълни някои от тези стъпки, всичко приключвало.

"Македонската страна по всякакъв формален повод се бави, спори за дребни неща и се опитва да печели време.

И не са виновни дотолкова членовете на македонската комисия. Те все пак са историци, а не чиновници. Основният двигател на работата на тази комисия от македонска страна беше бившият секретар на външното министерство на Република Македония Виктор Димовски.

Именно той се занимаваше с операциите срещу България и даваше инструкции на македонската комисия. И вместо да бъде отстранен, той бе издигнат за шеф на специалните служби", коментира още Каракачанов.