Ако аз съм разчитал на овце, които срещу пари и облаги да гласуват за мен, бих могъл да им кажа за кого да гласуват. Ние сме призовали нашите гласоподаватели да гласуват по съвест. Това каза Красимир Каракачанов в ефира на БНТ, попитан за кой от двамата кандидат-президенти патриотите биха подкрепили в неделя.
„Аз нямам право да им казвам за кого да гласуват. Аз ще гласувам, защото не съм пропускал избори. Няма да кажа за кой защото това би се разчело като пропаганда”, добави той и подчерта, че „хората ни следват, защото ни вярват”.
 
Каракачанов обясни, че нарочно не се е появявал в ефира след първия тур на изборите.  Той благодари на всичките български патриоти - около 600 000 души, които подкрепиха кандидатите на обединените патриоти. „Те показаха че, българския патриотизъм не е мъртъв, въпреки над 20-те години нихилистична пропаганда.Те видяха, че алтернативата на синьо-червената мъгла е българският патриотизъм”, поясни той.
 
Каракачанов разкри, че през цялата седмица е говорил с колеги от всички партии. През тези дни той обаче не видял нито един от двамата кандидати на балотажа да защитава тезите, с които патриотите са се явили на изборите - ясна миграционна политика, българският президент да не толерира и да работи против заселването на страната с нелегални мигранти.
 
Лидерът на ВМРО бе категоричен, че не може политиката 25-26 години да бъде играна на синьо и червено. По думите му, това е довело до това, че българите са единствения европейски народ, който е толкова разделен помежду си и живее най-зле от всичките европейски народи.
 
Каракачанов също заяви, че Патриотичния фронт не е част от управлението, защото няма министри. Според него, партиите не знаят за какво се състезават, а те трябва да се състезават аз хората. Той също се противопостави на тезата, че президентът няма правомощия. Според него, думите на държавния глава имат тежест в българското пространство.
 
Каракачанов обясни и силната подкрепа, която получи на първия тур на президентските избори. „Политиците трябва да предложат на българите каузи, за да им повярват. Ние по време на кампанията не само давахме идеи, но и решенията”, каза той.
 
На въпроса, дали ще приеме оставката на правителство, ако има такава, Каракачанов отговори положително. „Това е нормално и логично’, добави той.
Кандидатът на патриотите също разясни, че именно след оставката на правителството ще се покаже важността на президентския пост. „Преди да се даде втората възможност (за формиране на правителство), президентът е този, който в такава кризисна ситуация трябва да обедини нацията и да дава насоки. Той трябва да свика Консултативен съвет и на него да каже, че България не може повече да се развива по този модел – българите да са най-бедни, най-умиращи и болни в Европа”, каза той.
 
По думите му, Бойко Борисов е направил грешка като е свързал обвързал съдбата на правителството с изхода на президентските избори, защото така той е получил наказателен вот. Коментирайки, дали възможностите на ГЕРБ да управлява са изчерпани, Каракачанов, каза, че партията „трябва да си направят равносметка”.
 
Що се отнася до бъдещето на Обединените патриоти, Каракачанов каза, че три конкуриращи се формации са си подали ръка и хората са оценили това. „Ние показахме на хората, че има алтернатива. Ние направихме най-смислената кампания. Нямаше заигравания със страховете на хората. Има проблем и ние предлагаме решения”, допълни той.
 
За финал Каракачанов отново призова симпатизантите си да „да гласуват по съвест”.