Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза в ефира на Нова телевизия дали ще подкрепи правителство в рамките на сегашния парламент, сформирано с мандат на Реформаторския блок. По думите му, има определена вероятност това да се случи, но при определени условия.
„Честито на реформаторите за мандата. Всичко е малко като неродения Петко през последната седмица. При нас нещата бяха ясни. Ако получим мандата и в българския парламента има съгласие за силно правителство с четири-пет основни задачи, щяхме да правим правителство. Сега, ако Реформаторите правят правителство, ще има разговори с нас. Ако те започнат да работят за това, което искаме – увеличаване на пенсиите, радикалната борба с миграцията, с битовата престъпност, с монополите - може да получат подкрепа. Но това най-вероятно няма да стане”, каза лидерът на ВМРО.
 

Коментирайки думите на държавния глава Росен Плевнелиев, че даването на мандат на патриотите би застрашило европейското развитие на България, Каракачанов каза, че решението на президента да дрънка оръжия срещу Русия не е правилно. „Така смята и почти целият български народ. Ако това за него е европейската политика, това за мен не е европейската политика”, добави съпредеседателят на ПФ.
 
По думите му, той не е русофил, и това се доказва от неговата политическа и научна дейност. „Не мога да съм български патриот и да съм фил или фоб. Това е разделения на нацията, което се прави изкуствено”, добави той.
 
Каракачанов отбеляза още, без да влиза в подробности, че на консултациите с президента три дни по-рано Плевнелиев е казал коренно противоположни думи.
 
Говорейки за политическата ситуация, създала се след президентските избори, Каракачанов каза, че  криза не е имало. „Но се е стигнало до нея първо заради обидата на премиера от загубата”, добави той. По думите му, между ПФ и ГЕРБ нищо не се е променило. Разликата е, че ПФ отстоява програмата си, с която е влязла в парламента, и до днес.
 
Що се отнася до санирането ПФ е гласувал против, защото не иска пари от българския бюджет да се дават за саниране. „Цялата врътка със санирането бе измислена с оглед на местните избори от миналата година. Мотивът да не се изчака една година и да се вземат европейски пари бе, че от ЕС сме щели да вземем само 70%, поясни Каракачанов.
 
„Бяхме против и заема от 16 милиарда, защото те не са вкарани в икономиката, за подкрепа на дребния и средния бизнес”, добави той.
 

Между зам.-председателят на Народното събрание и водещата Мира Иванова прехвърчаха и леки искри, след като Каракачанов беше прекъснат няколко пъти. "Оставете ме да кажа откъде ще дойдат парите. Изглежда ми така, сякаш не ми давате дума", негодува той, а журналистката му отвърна: "Не може само вие да говорите, ако искате да си изляза?"

Говорейки за искането на Патриотите за увеличаване на пенсиите, Каракчанов каза, че министрите са се направили на „народни артисти” и са били направени доста заблуди. „Едната от тях е, че Менда Стоянова е казала, че няма пари. А другата е, че ПФ иска да дигне само най-ниските пенсии, като вземе пари от хората с по-големи пенсии”, поясни лидерът на ВМРО. Целта е да се вдигнат пенсиите на всички хора.
 
По думите му, парите за пенсии са щели да дойдат от икономии от санирането и милионите за двете патрулни корабчета. Друг източник на средства ще е борбата с корупцията в ТЕЛК-ове, защото не е реално в страната да има 1 милион инвалиди.

Двамата влязоха в пререкания и след като тв водещата попита лидера на ВМРО дали ползва охрана. "Аз съм единственият, който има право на служебен Мерцедес и охрана от НСО, но неги ползвам", категорично заяви Каракачанов.