"Не става въпрос за отстъпване, а за дебат. Тази конвенция е за борба с насилието над жени. Аз помолих да се отложи тогава и да го обсъдим сега. В началото на месеца 8 от министрите гласувахме против конвенцията." Това каза Красимир Каракачанов в студиото на "Тази сутрин" по bTV.
"В самото начало това изглежда прекрасно. Покрай тази конвенция се пробутва една нова идеология, т.нар. "джендър" философия, която прави опит да замени природната роля на пола. Ние се раждаме мъже и жени. Полът е ясен. Правят опит да заменят биологичния пол със социалния пол, а социален пол няма", продължи той. 

"14% от българската армия са жени. Ние сме най-феминизирани. Мислите ли, че имаме нужда от подобни конвенции? Това го налагат разни лобита със странни разбирания за пола. Аз искам тази точка да се отложи и да се случи една дискусия в обществото", допълни министърът на отбраната.

"Покрай вота на недоверие се изприказваха много неверни неща по адрес на Борисов. Преди това да се гласува в парламента, нека това мине на широко обсъждане и да не се вкарва в зала за гласуване. Конвенцията се отлага. Някои от министрите на ГЕРБ изразиха притеснения в същата насока. Обществото е разделено", обясни той. 

Вчера Корнелия Нинова предложи да се направи референдум по въпроса, но Каракачанов е категоричен, че няма нужда от подобно нещо, след като обществото е категорично против.  

"Докато сме раздвоени между християнството и радикалния ислям, ние седим да си измисляме трети пол. Има страни, които признават по 32 пола и това е нелепо. Докато ние в Европа се занимаваме с подобни глупости, радикалният ислям иска да ни унищожи. Не сме извивали ръце на Борисов. Този разговор аз го започнах декември. Вчера в разговорите, които сме водили, става въпрос за аргументи. За втори път в историята ни църквата излиза да се противопостави на политическо решение и бие камбаните да поведе народа срещу него", заяви Каракачанов. 



Докато Каракачанов обясняваше негативното си отношение към Истанбулската конвенция водещият Антон Хекимян на няколко пъти го прекъсваше и му благодареше прибързано, опитвайки се да го насочи към други теми. 

"Корупцията може да бъде решена когато всички политически институции седнат на една маса и набележат проблеми, които да бъдат разрешени. Президентът е институция, която трябва да се слуша. Аз лично смятам, че има друг начин, по който да е много по-ефективен. Президентът трябва да стои над партиите, а той създава усещането, че удря по едно рамо на опозицията. Президентът по всяко време може да кани премиерът и министри, с които да обсъждат важните теми. Парламентът бил виновен за всичко. Не съм съгласен, че парламентарната република атрофира. Има някои неща, които възникват в хода на разговора", заключи той.