Дебатът по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 продължи 5 часа. Вотът бе внесен от ПГ на „БСП за България“, а поводът за него бе невъзможността на правителството да се справи с борбата с корупцията. След представянето на мотивите по вота от страна на БСП министърът на правосъдието Цецка Цачева ги атакува и определи твърдението, че правителството не може и не иска да противодейства на корупцията, като дълбоко невярно, пише "Фокус" в обзор за днешния горещ ден в парламента.
Разискванията по вота на недоверие се проведоха в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов, което бе и причина за недоволство от страна на опозицията. От БСП определяха многократно премиера като страхливец и дори поискаха прекратяване на дебатите до неговото пристигане в Народното събрание, но председателят на парламента Цвета Караянчева отказа да го направи и съобщи, че го възпрепятстват международни ангажименти.

В своето изказване лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че оглушителното отсъствие на Борисов е самопризнание за вина за корупцията. „Днес правителството на Бойко Борисов ще отрече, че е корумпирано и ще загуби. Не математически и не от БСП, а от вас, уважаеми български граждани, защото няма човек, който да не знае, че корупцията е завладява всичко. Разбира се, корупцията не е от вчера, не е от днес, но това правителство на Бойко Борисов я превърна в държавна политика, а говоренето срещу нея – в заплаха за националната сигурност“, заяви Нинова.

В края на своето изказване Корнелия Нинова се обърна към всички българи и ги призова да не се предават. Тя обеща, че който краде от тях, ще лежи в затвора и че рано или късно България ще стане нормална държава.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи нивото на дебата по вота на недоверие като ниско и отчете, че когато БСП управлява, контрабандата е с най-високи нива. Той отправи критика към Корнелия Нинова, че е искала да отнеме възможността да имаме законодателство, което да бори корупцията.

Колегата му Десислава Атанасова от ГЕРБ се изказа, че вотът на недоверие е загуба на парламентарно време и е израз на политическа безпомощност. От ГЕРБ също така обърнаха внимание, че генезисът на паралелната държава е от 1989 г., а ГЕРБ е на политическия терен от 2009 г. От ПГ на „Обединени патриоти“ заявиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и че ще подкрепят правителството. Според тях мотивите по вота са слаби и България не е случила на опозиция в лицето на БСП и ДПС.

Различно бе мнението на ДПС, които обявиха, че ще подкрепят вота на недоверие към правителството. Според тях обаче кабинетът няма да падне заради вота, но той е обречен заради самия си генезис.

От ПГ на „Воля“ посочиха, че ще гласуват „против“ вота на недоверие и призоваха БСП и ДПС да ги последват.

Дебат се заформи между говорителя на БСП Елена Йончева и депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Йончева посочи, че превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и на Бойко Борисов и в територия без перспектива за българите, няма да мине и даде пример с Хасково. От своя страна Делян Добрев заяви, че месеци наред Елена Йончева "хвърля кьорфишеци" към него. Според него при БСП крадецът вика: "Дръжте крадеца". Тъй като Елена Йончева даде примери за корупция в санирането и оградата по границата, по време на дебатите се изказаха министърът на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиерът Валери Симеонов.

Министър Николай Нанков коментира, че e тотална митологема твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град. Той каза, че звучи обидно да се твърди, че са корумпирани кметове, над 100 хил. работници, строители, проектанти, консултанти, надзорници по програмата. "Дайте да докараме консултанти и кметове от чужбина и да се реши проблемът, който съществува във вашите глави“, обърна се министър Николай Нанков към БСП.

Валери Симеонов от своя страна заяви, че критиките към оградата по границата не са в резултат на журналистически разследвания, а на пропаганда. Той определи вота на недоверие като жалък и инфантилен акт. Разискванията по вота на недоверие излязоха извън контрол след като вицепремиерът Валери Симеонов определи лидера на БСП Корелия Нинова като политическата Анита Мейзер и се обърна към ДПС с думите, че никой няма като техния опит в корупцията.

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов коментира, че качествата на лидерите на БСП ще ги преценят избирателите, а партията на Валери Симеонов трудно би могла да се открие с микроскоп. От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че срещу Елена Йончева няма образувано досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов, а срещу него прокуратурата е образувала две, заради оградата по границата с Турция.

Йордан Цонев от ДПС определи Валери Симеонов като недоразумение и го упрекна, че говори с менторски тон на ДПС, която е партия със заслуги за мира и демокрацията в България. В крайна сметка гласуването по вота на недоверие към правителството бе отложено за 25 януари, четвъртък, когато то ще бъде първа точка от дневния ред депутатите.