Продължават процесите на повишаване на бойните способности на Българската армия, модернизация, ремонт на съществуващата техника и придобиване на нова. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след успешните изпитания на танкове Т-72, ремонтирани в завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД в гр. Търговище.

„Това е част от амбицията, която сме си поставили: аз като министър, военното ръководство, командирите на видовете въоръжени сили – да модернизираме и да повишаваме боеспособността на Българската армия“, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му - освен вече сключения договор за новите бойни самолети, преговорите за нови бойни кораби за Военноморските сили и бойни машини за Сухопътните войски, се извършва ремонт на съществуващата техника. Специално на танковете, използвани от Сухопътните войски, подобен заводски ремонт не е правен от 10 години. Поддържат се и се ремонтират и основните бойни самолети, използвани от Военновъздушните сили.

„Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов и допълни, че последните години са вложени значителни средства за модернизация на Българската армия. По думите му – намалява процентът на незаетите длъжности във Въоръжените сили, расте броят на кандидатите за военна служба и това е пътят за преодоляване на некомплекта в Българската армия в следващите години.

Изпитванията на ремонтираните танкове се проведоха пред комисия от Сухопътните войски, на полигона на завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД. На тях присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

В завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” ЕООД – Търговище в периода януари 2019 г. – юли 2020 г. бяха извършени ремонтите на общо 13 танка Т-72 за нуждите на Сухопътните войски. Предстои Министерството на отбраната да обяви нова процедура за ремонт на още 5 танка Т-72.

Ремонтът на бойните бронирани верижни машини се извършва в дъщерното дружество на ТЕРЕМ в Търговище в изпълнение на договор, подписан на 19 декември 2018 г. на основата на сключено рамково споразумение между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” ЕАД.

Споразумението е за извършване на ремонт на 13 танка Т-72, а цената за ремонта на един танк е 822 000 лв., без ДДС. След ремонта на танковете се назначава нов експлоатационен ресурс в рамките на 6000 км. Гаранционният срок на всеки танк е 18 месеца или 2500 километра. Ремонтираните танкове Т-72 се предават на военното формирование 22 220 в гр. Сливен, съгласно предварителен график. Техниката участва в занятия и бойни стрелби.