Не виждам решението на България да е предизвикало в чужбина някакви дебати или спорове. Решението на България е суверенно право на членка на НАТО и ЕС. Това каза военният министър Красимир Каракачанов в ефира на Нова телевизия, коментирайки решението София да не експулсира руски дипломати заради случая „Скрипал“
„През последните дни по-разпалени агитатори казваха, че щели да ни се разсърдят. Международните отношения се движат на базата на две конвенции - Виенската дипломатическа конвенция и Конвенцията за консулска служба. Там е описано как се процедира с посланиците. Към момента аз мисля, че решението е правилно – да не се бърза, в момента председателстваме ЕС, трябва да водим по балансирана политика. Кризи е имало и ще има в бъдеще. Важно е да има канали, по които да се води диалог“, обясни Каракачанов.
 
"На този етап - доказателствата, които се представят, за ролята на Русия в този атентат, да го наречем, не е категорично доказана. Всяка страна взема своето решение на базата на своята преценка и политика. България се намира в един изключително сложен регион – конфликтът в Украйна, Близкия изток, Черно море, войната на турското правителство със сепаратистите. Ние трябва да взимаме много по разумни решения, а не да действаме интуитивно и прибързано. Ако има доказателства, доказващи вината на Русия, ние може да променим нашата позиция“, каза още Каракачанов.
 
По думите му решението на България да не гони към момента руски дипломати няма да предизвика проблем с доверието на европейско равнище. „Трябва да излезем от начина на мислене, наследен от времето на комунизма. Най-големите евроатлантици сега, бивши членове на Партията, мисленето им беше такова - каквото кажат от Москва и ние казваме тъй вярно. Логиката е ние да имаме право на суверенни решения, които ние взимаме на базата на факти и международното право“, обясни военният министър.
 
Каракачанов добави, че „със същия плам и трепет, с който си връзваха червените връзки, те сега се пишат на евроатлантици. Много е лесно, когато не носиш отговорност за нищо, но ако нещо се случи, те ще се скрият някъде“.
 
„Поведението на много български политици през последните 50-60 години политици е било такова. Натискат ни от Москва – клякаме. После Брюксел иска да затворим реакторите без основание и ние затваряме. Затова се е изградил стереотипа, че българските политици взимат решенията си под натиск. Решението да не гоним дипломатите бе взето на базата на информацията, подадена от родните служби“, подчерта отново Каракачанов.
 
Той бе категоричен, че коалицията Обединени патриоти не е вземала решение какво да се препоръча на правителството. Не е имало и коалиционен съвет с ГЕРБ. Всичко е било един баланс. Никой не е притискал никой да вземе някакво решение.
 
Коментирайки информацията, че руски самолети може да прелетят над България на път към Сърбия. Каракачанов каза, че „не съветва никой да нарушава въздушното пространство на България“. Военният министър обеща да даде заповед за действие, в случай на такава ситуация.
 
Слава богу че ни се размина. Имаше теоретична възможност. Взехме необходимите мерки още в четвъртък по начин, по който да не се стресира излишно обществото. Шансът, теоретично бе много малък, но то трябваше да бъде информирано, каза Каракачанов относно падането на китайската космическа станция „Тянгун 1“.