Американският официален протокол няма "песни и танци на народите" - някои хора си спомнят червения килим пред самолета на Леонид Брежнев, целувките уста в уста с него, и смятат, че това е протоколът в света.

Американският протокол започва от деня, в който започват официалните срещи. Той започна на другия ден сутринта с церемонията на гробището в Арлингтън.

Питам ги тези "умни хора": първо, правителственият самолет кацна във военновъздушната база "Андрюс", където кацат всички чуждестранни гости, и второ - там каца и излита американският президент.

Така че не е селскостопанско летище, в никакъв случай. Омаловажава се нещо, което на практика е постижение на българската външна политика.

Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в "Беновска пита" реакции у нас за приема на българската правителствената делегация в САЩ.
 
Той се спря и на критиките в социалните мрежи лично към него - за неофициалното му облекло и за багажа, който сам свали от самолета. "Аз нямам нито слуга, нито прислуга, и когато кацаш след 12 часа полет на едно летище, всеки нормален гражданин си го носи лично. Може би трябваше да наема за сметка на държавата някой носач, или шерпа.

В България всеки смята, че демокрацията означава във всеки момент да охулиш всеки един, независимо дали със или без основание. Някои смятат, че демокрацията означава да си измислиш основания и пак да хулиш. Демокрацията е хубаво нещо, останалото е въпрос на възпитание", отсече Каракачанов.
 
По думите му е време "българският народ да разбере най-накрая, след 30 г. падение, че ние като народ няма как с простотията си и с омразата да спечелим нещо.

Народ, който се мрази помежду си, който няма обща кауза, няма как да спечели мача - казвам го не като политик, а като историк.

Печелили сме тогава, когато от пъдаря до царя имаме обща кауза. А каква обща кауза имаме сега? Да оплюем някого, да отречеме някой добър хирург, или политик, направил нещо, или да си измислим новината", продължи вицепремиерът.
 
Каракачанов засегна и вероятността във Варна да бъде създаден координационен информационен център на НАТО. "Помните, че още преди да заминем, а след като се върнахме, продължи да се тиражира как сме щели да прокараме ядрено оръжие през американските бази у нас, че ще откриваме команден център. Както се казва - не става дума за компютри, а за компоти. 
 
Не става дума за военноморска база, става въпрос за информационен център на НАТО, базиран у нас. Още от 2014 г. тази идея се развива в НАТО. Както знаете в НАТО и в ЕС различни структури се дислоцират в различни места и различни държави-членки.

И се счита за престиж ако нещо подобно, свързано с НАТО, а не с отделна държава, бъде направено на територията на дадена държава. За този информационен център във Варна се бориха и се борят 3 държави - Турция, България и Румъния.
 
Румъния миналата година ни подкрепи, защото ние ги подкрепихме щабът на международната бригада да е в Букурещ.

Турция, обаче, счита, че този център на НАТО й се полага като най-силната черноморска държава в НАТО, и смята, че той трябва да е при тях. Естествено, самите членки на НАТО според своите национални интереси, предпочитат или България или Турция. 
 
За нас беше много важно да получим подкрепата на Щатите този център да е в България. Това значи средства, с които да изградим един много сериозен комуникационен център, означава цялата информация за региона на Черно море, ползвана не само от НАТО и членките й, но и от редица граждански структури, да събират тази информация тук.

Става дума за престиж и за едни средства, които ще влязат във Варна. Не ставаме никакъв фронт срещу Русия, не означава, че ще има допълнително кораби, подводници или самолети - това е комуникационен координационен център", подчерта министърът на отбраната.
 
Запитан от водещата Илиана Беновска за състоянието на патриотичната коалиция, Красимир Каракачанов отбеляза: "Волен Сидеров доколкото знам се изявява сега общински съветник, пътищата ни се разминаха като коалиция още в разгара на лятото. Юли месец изключихме от групата трима човека, които създаваха проблеми.

Останалите колеги не сме ги гонили, те разсъждаваха какво да правят и в началото на новата сесия (на НС) решиха да са независими. И ако бяха останали, никой нямаше да има претенции към позициите им", припомни лидерът на ВМРО.
 
За замяната на досегашния зам.-председател на НС от "Атака" Явор Нотев с Валери Симеонов, Красимир Каракачанов изтъкна: "Г-н Явор Нотев сам напусна групата си, а в такъв случай напускаш и поста. Изборът не беше направен от нас".
 
Вицепремиерът коментира и избора на Валери Симеонов на мястото на Явор Нотев, предизвикал протести от страна на майките на деца с увреждания. "Аналитично разсъждавам по този случай така:

не може един човек (Валери Симеонов) да го наказват цял живот за едно нещо, което е направил. Да, той направи някои неуместни изказвания, довели до подаването на оставката му като вицепремиер.

Това означава ли, че този човек повече няма право да заема никаква позиция? За една грешка колко пъти трябва да те наказват? И, честно казано, се политизира излишно тази тема", смята лидерът на ВМРО.