Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза по време на парламентарния контрол, че амбицията е била и трите големи модернизационни проекта за армията да се движат паралелно, но това технически е невъзможно. 

Проект за кораби е правен, механизмът е отработен, проектът за бронираната машина се движи най-бавно, тъй като такъв въобще не е изработван - за разлика и от този със самолетите. Така че няма как да се движат едновременно по месеци, коментира министърът, който отговори на въпроси по проектите, за които вчера информира и в ресорната парламентарна комисия. Добре би било до края на годината да имаме подписани договори и по трите проекта, посочи Каракачанов. 

Ценовите оферти за проекта за корабите са отворени на 29 май, очаква се дейността на работната група да приключи около 12 юни с изготвяне на окончателен доклад, който, след утвърждаване от министъра, трябва да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. Следващата стъпка е започване на преговори с избрания изпълнител и подписване на договор в рамките на 2019 година, каза Каракачанов. Очаква се при успешно завършване на процедурата първият кораб да бъде доставен на ВМС до края на 2023 г., а вторият - до края на 2024 година. Според Каракачанов може да се стигне до забавяне на проекта за ВМС само ако до 12 юни, като се подготвя докладът, се окаже, че ценовите и техническите параметри, които се разглеждат, имат пропуски. При евентуален такъв вариант ще дадем възможност на трите участващи фирми да си коригират офертите до рамките, гласувани от парламента, посочи министърът.

До днес е срокът, в който Сухопътните войски трябва да представят какво са изработили като проект за бронираната машина, за да бъдат изпратени писма до фирмите. До момента проявилите интерес към проекта са "Артек", "Дженерал дайнамикс", "Некстер" и "Патриа". На тях ще бъдат изпратени писма, за да изпратят те на свой ред оферти. С изпращането на писмата на практика процедурата стартира, посочи Каракачанов, който се надява и по този проект да бъде сключен договор до края на годината. Министърът посочи, че по него е имало трудности в работата, защото, ако за самолета и за кораба е имало някаква практика в МО, то за бронираната машина "изцяло се започна на гола поляна". В началото имаше разминавания между вижданията как да се постигне реализирането на проекта, те отдавна са преодолени и към момента няма никакви разминавания между военни и цивилни специалисти, каза военният министър.

За проекта за придобиване на изтребители Ф-16 Каракачанов посочи, че след като измине 14-дневният срок след гласуваната от Конгреса на САЩ финансовата рамка, ще получим предложение за оферта с конкретните суми. Ако то не удовлетворява нашите специалисти и разбиране, разговорите ще продължат, за да търсим взаимноприемлива и разумна цена, каза министърът. Той вижда възможности сумата да бъде свалена още с разумни компромиси, но не и за сметка на въоръжението и оборудването на самолета. Посочи още, че разходи за инфраструктура за новите машини ще трябва да направим, защото за разлика от други държави, не сме изграждали такава.