Субсидиите за партиите трябва да бъдат намалени. Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.

Според него съществува и вариант, при който може да бъде поставен таван на субсидията, но той обаче отново няма да гарантира равнопоставеност. „1 лев е символично, но пък, както виждате, с темата със субсидиите опозицията винаги спекулира, когато е в опозиция, а когато е във властта, не прави нищо. Ето, сега премиерът им предлага едно решение, парламентът ще го обсъди. Дали ще отидем на този вариант, или на вариант, при който субсидията има таван – пак няма да има равнопоставеност“, посочи Каракачанов.

„Ако една партия е взела 300 000 гласа – дали ще вземе 300 000 лв. или по 10 000 лв., а друга партия е взела 1 млн. гласа – субсидията пак не е равнопоставена. В Германия законът е много простичък. Има определена субсидия, но над някаква рамка – например 5 млн. – няма субсидия”, коментира той.

„Ако търсим вариант, при които партиите да бъдат финансирани от държавата, за да не бъдат зависими от външно финансиране, това като че ли е по-добрият вариант, отколкото да ги лишиш от субсидия. Въпрос на обсъждане е, ще има дебат”, каза още Красимир Каракачанов.