"Черната кутия в момента се разчита, има предварителни данни. Всяко едно изказано мнение към момента няма меродавност. Версиите са две основни - повреда на опашния винт и пилотска грешка". Това заяви в ефира на bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с трагедията с двамата пилоти, загинали след катастрофа с хеликоптер на летище Пловдив.
"От черната кутия и от други данни, които събират правещите разследващите ще с е установи коя е причината. Между две и три секунди е било падането на хеликоптера. Пилотите не са имали никакво време. В едно такова време ти не можеш да реагираш и едва ли първата ти мисъл е да започнеш да говориш нещо", добави Каракачанов.

"Разговарях с оцелелия борден инженер Алексей Каменов, той е в комуникация, няма сериозни травми. Той си спомня някои неща, но разпит към момента не е провеждан. Има травма на гърдите, на глезена и една аркада на челото.

Неговият спомен е много бегъл. Неговият късмет е, че е бил в задната част. Това е техникът на хеликоптера, а той се е ударил с предната част. Неговият спомен е, че хеликоптерът се е завъртял", разкри още вицепремиерът.

"Хеликоптерът е бил на ремонт 2016-та година, а след това има 500 летателни часа. Той е имал ресурс да лети. Преди този фатален полет е изпълнил още три задачи през деня. 

Ще кажа нещо, което нямам право. 245 пилоти имаме, но много малко летят. И техника има, но тя не е отремонтирана, защото през годините нещата са правени на парче. По-малко от половината летят, но нямам право да казвам точно колко", заяви министърът на отбраната.

"Въпросното лице Веселин Марешки бърка хеликоптер със самолет. Един човек, който си прави евтин пиар със смъртта на двама пилоти. Той не плюе по други министри. Плюе по Валери Симеонов и по мен.

Ако не бях министър щях да употребя дума, която е грозна. В подобни джендърски вечеринки няма да участвам. Този човек говори глупости. Изпълнява поръчка, има няколко адресанти, едният са онези фирми, които ги отразях и не ги допускам да играят посредници по ремонта на българаската техника, вторият е на приятелски начала. Марешки, човек с една камара дела, да ми говори за морал. Само го вижте на снимка, той ли ще ми говори за морал", разбесня се Каракачанов по повод острата реакция на лидера на "Воля" Веселин Марешки.