Има мегдан да се подобрят и четирите предложени оферти за закупуването на изтребител. Това коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след участието си във военна комисия.

По думите му срокът от 14 дни няма да стигне за работата на ведомствената комисия, защото работната група разглежда офертите. Възможно е да има въпроси към някой от участниците и е нужно време, за да се получи отговорът и да се излезе със становище.

Стана ясно що за изтребители ни предлагат САЩ, Швеция и Италия и как ще бъде избран фаворитът (СНИМКИ/ОФЕРТИ) 

След работата на междуведомствената комисия, политико-военната група трябва да започне да провежда преговорите за подобряване на офертите, обясни Каракачанов. Според него до края на годината би било много трудно да се сключи договор с някоя от държавите.

Има много документация на английски език и тя няма как за 2-3 дни да се прегледа и да бъде обработена, обобщи военният министър.

Каракачанов поясни, че трябват поне 30 дни работа на ведомствената комисия, за да се вземе конкретно решение.

Един месец е необходим само за първата работна група, а не за политико-военната, обясни той.

Не съм информиран какво е настроението в авиацията и какво искат българските пилоти, поясни военният министър на въпрос нови или втора употреба изтребители.

По-добре ще е за всички военни наистина да управляват нова модерна техника, смята Каракачанов.

Каракачанов изтъкна, че ако не са били осигурени средствата за проекта за модернизация, нямало да има пари и за армията. Средствата за проектите за трите вида въоръжени сили на стойност 371 милиона лева биха отделени за поддръжката и ремонта на съществуваща техника, отбеляза Каракачанов.

Той припомни, че още миналата година е било направено необходимото да се сключват рамкови споразумения, за да може при възможност те да бъдат включени в договорите.

Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.

На въпрос как би коментирал решението на НАТО да покани Грузия за членство в Алианса, Каракачанов обясни, че Грузия отдавна изразявала желание да стане член на НАТО. Той изтъкна, че очаква реакцията на Русия.

Всяка една държава си преценява сама за себе си дали да стане член на Евроатлантическия съюз или не, каза в заключение Каракачанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!