Бюджетният излишък е събран от правителството и не се дава под масата, а за конкретни инфраструктурни обекти. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

На въпрос с коя дума би описала 2018 г., тя отговори, че това е думата „Динамика“. „Имахме големи дебати в пленарна зала, големи постижения по време на европредседателството – всички участваха в него и то беше много важно. В крайна сметка се оказа, че не сме толкова лоши, защото всички участници дадоха всичко от себе си. Имахме много гости и всеки един, дошъл в България, е нашият посланик по Европа и света“, заяви Караянчева.

Тя коментира и протестите през изминалата година. „Всеки един протест изостря общественото внимание и сетивата на нас политиците, защото веднага си казваме, че тук нещо сме сгрешили или не сме обяснили добре. Протестите са добър коректив за нас, защото те ни показват отношението на обществото към това, което вършим. Само че автентичните протести – тези, които са провокирани от нуждите като на майките на деца с увреждания. И смятам, че с натиска им се получиха няколко добри закона“, и обясни, че се надява те да облекчат положението на хората с увреждания.

Попитана дали управляващите от ГЕРБ са имали сериозни политически грешки през годината, Караянчева отговори, че всеки има такива. „Може би едната е недоброто осведомяване на гражданите за неща, които правим за тях. Такъв пример е Истанбулската конвенция, както и средствата, даващи се на пострадали при автомобилни катастрофи. Хората не разбраха, че ако се увеличи кръгът на обезщетенията, ще се увеличи и размерът на застраховките. Друг пример са данъците на старите автомобили - това нещо не беше обяснено предварително и се надигна недоволство. Трябва да работим повече да обясняваме нашите политики и да взимаме мнението на обществото. Но е важно като чуеш гласа на хората, да направиш крачка назад. На въпрос дали правителството или парламентът трябва да разпределя бюджетния излишък, Караянчева отговори, че няма практика парламентът да го прави.

„Той е събран от правителството и не се дава под масата, а за конкретни инфраструктурни обекти. Смятам, че АМ „Хемус“, която ще бъде построена, е една глътка свеж въздух за този регион. В крайна сметка не се дават за градинки, чешмички и за спортни площадки, в които има само баби. Убедена съм, че правителството трябва да дава тези пари“, заяви Караянчева.