Нека не подценяваме пандемичната обстановка и да търсим само медийния ефект от парламентарния контрол. Разбирам, че това е основният проблем, че не ни дават по телевизията.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дебата по предложението за парламентарен контрол, предаде "Фокус".

"Уважаеми колеги отляво, позволете ми да не се съглася с вашите аргументи, затова че писменият парламентарен контрол не е ефективен, че има ограничаване на контрола, че се губи неговата публичност.

Депутат от ГЕРБ охлади мераците на БСП за парламентарен контрол

Ще дам няколко аргумента в полза на писмения контрол, който се извършва в парламентарната република, която е в извънредно положение сега.

Имаме механизъм, по който да се прави регистрация всеки народен представител в рамките на 1 час да влиза в залата. Не забравяйте, че тук заедно с нас работят още около 100 служители на събранието, които са в пряка опасност. Това са стенографи, квестори, администрация на Народното събрание.

БСП поискаха възстановяване на петъчния парламентарен контрол

Заседанието има определена продължителност по време на парламентарния контрол. Ако трябва да се удължи този парламентарен контрол, няма как да стане, защото в залата ще присъстват един или двама народни представители.

Всеки въпрос получава отговор, който веднага се качва на сайта на Народното събрание", изтъкна Караянчева.

Тя обърна внимание, че от 26 март няма въпрос, на който да не е отговорено.

"Няма такъв вариант, в който да е върнато питане или въпрос от мен. Такава процедура, която правихме, когато имаше устен парламентарен контрол.

Съзнавайки важността на ситуацията, не съм си позволила да върна въпрос или да заседавам с Председателски съвет, за да направя нещо такова.

Всички възможности, които правилникът предоставя при устен парламентарен контрол за неявяване на народен представители или неявяване на министър, тук са изключени.

Ще ви дам една статистика. 100 % проведен парламентарен контрол от 26 март до 14 април 2020 г. са зададени 95 въпроса, отговорено е на 37, предстои тази седмица да бъде отговорено на 58 въпроса, като обръщам внимание не защото са отложени или забавени.

Марешки захапа БСП: Явно се чувствате безполезни

На всички въпроси се отговаря строго спрямо регламента на правилника.

За сравнение 2018 г. при устен контрол в същия въпрос са зададени 120 въпроса, колегите тогава са били по-активни, отговорено е на 109 въпроса", изтъкна още председателят на парламента. Тя заяви, че няма да говори за 2019 г. ,защото опозицията не е присъствала в залата.

Според нея няма разлика в ефективността на писмените и устните въпроси.

"Всеки един въпрос е пратен на министъра и предстои да бъде отговорено. Само за справка на тези, които все още не са се досетели. Нека да погледнат 96 чл., ал. 1 от правилника да видят в какъв срок се отговаря на писмен и устен въпрос.

Нека не подценяваме пандемичната обстановка и да търсим само медийния ефект от парламентарния контрол. Разбирам, че това е основният проблем, че не ни дават по телевизията.

Разбирам, че има нужда от политическо говорене. Разбирам, че имате нужда да използвате парламентарната трибуна и никой не ви е забранил това.

По Конституция вие имате право да правите предложения чрез законопроекти и аз в рамките на 7 дена да свикам заседание на Народното събрание", изтъкна още Цвета Караянчева.