Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати поздравителен адрес до председателя на Великото национално събрание на Република Турция Мустафа Шентоп по повод отбелязването на 100-годишнината от основаването на Великото национално събрание и Деня на националния суверенитет и на детето.

В приветствието си Караянчева отправя най-сърдечни поздравления от името на Народното събрание и изразява удовлетворение от развитието на двустранните българо-турски отношения, които се основават на добросъседство, взаимно уважение и равнопоставеност.

"Високото ниво на сътрудничество между нашите две страни в този момент на криза е доказателство за това", подчертава председателят на парламента. 

"Вярвам, че ползотворната съвместна работа ще продължи и занапред", заявява още Цвета Караянчева.

"Бих искала да пожелая чрез Вас на целия турски народ бързо справяне с изпитанията, породени от пандемията на COVID-19. Уверена съм, че с общи усилия ще постигнем по-бързо преодоляване на последствията, предизвикани от настоящите предизвикателства“, пише в приветствието си председателят на Народното събрание.

Пожеланието й идва и в деня, в който страната ни затвори частично границата за съседната държава. 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през следните граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.