Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичането на парламентарните избори в България през 2021 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Официалните писма с покана Караянчева изпрати до председателите на Европейската комисия, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Европейската комисия за демокрация чрез право и на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията – GRECO. 

Решението си да изпрати поканите до европейските институции председателят на Народното събрание мотивира със зачестилите спекулации относно честността на изборния процес у нас.

Според Цвета Караянчева изпращането на наблюдателни мисии у нас би дало допълнително спокойствие и гаранции на българските граждани за честността и признаването на изборните  резултати.

В мотивите си Цвета Караянчева отбелязва още, че един безпристрастен европейски мониторинг на всички етапи от изборния процес би представлявал обективна оценка на организацията, провеждането и отчитането на резултатите от вота.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!