Искрено вярвам, че 2021 г. ще бъде годината на възстановяването и новото начало. Това казва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева във видеоклип, публикуван във "Фейсбук".

"Честита Нова година, скъпи сънародници! Повече от всякога се обръщам към вас с надежда, за да пожелая от сърце здраве, радост и просперитет на всеки един от вас през 2021 година.

Вероятно всички ще бързаме да забравим случилото се през 2020 година и коронавируса. Но каквото и да става, не трябва да забравяме уроците на изминалите 12 месеца. Научихме ли се да сме отговорни един към друг? Научихме ли се да сме по-човечни и да си помагаме? Научихме ли се как да не допуснем тази ужасна пандемия да ни връхлети отново?", заявява тя.

"Боли ме, че във времето, когато трябваше да сме най единни, ние бяхме най-разделени. Изпуснахме голяма възможност да вдъхнем на хората кураж и вяра в силите на държавата.

Изпуснахме възможност да докажем, че изразът "единство на държавата" е реално постижим, а не само текст в Конституцията. Уви, личните интереси и амбиции надделяха, събрани в един юмрук", коментира Караянчева.

"И все пак изминалата година имаше и своите положителни моменти. Станахме свидетели на удивителния героизъм на медиците ни. Без професионализма, усилията и търпението на лекарите, сестрите, санитарите, фармацевтите, лаборантите, полицаите, социалните работници нямаше да се справим. На първа линия имахме бойци, които не отстъпиха.

Считаното доскоро за невъзможно днес е факт. Световните учени успяха за кратко време да открият ваксина. Съвсем скоро с нейна помощ ще обърнем хода на битката", изтъква тя.

"Бих искала да благодаря и на всеки един от вас, който преживя неблагополучия през 2020 г. заради коронавируса, но намери сили да продължи, да помага, да живее по градивен начин. Всеки един от вас е герой, заслужил възхищение. Истински вярвам, че 2021 г. ще бъде годината на възстановяването и новото начало.

Правителството и мнозинството в Парламента приехме редица мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите. Близо 1.5 млрд. лв вече са разплатени за социално-икономически мерки. Запазихме 250 000 работни места и препитанието на стотици хиляди семейства. Помогнахме на хиляди родители да останат при децата си, докато те учат дистанционно.

Подкрепихме 2.2 млн. пенсионери с допълнителни средства във времена на тежка криза", подчертава председателят на Народното събрание.

"Сигурно е можело да направим и повече. Сигурно е можело да направим нещо по-добре, но ви уверявам, че колегите ми и аз не сме пестили време и усилия във всеки един ден от кризата да работим в полза на хората и за решаването на техните проблеми.

Оттук нататък как и в каква форма ще излезем от епидемичната и икономическа криза, до голяма степен зависи от нас самите, от нашите разум, дисциплина и предприемчивост.

Нека да направим всичко възможно да се опазим здрави, да правим всичко възможно да разсъждаваме и действаме разумно. Да търсим и намираме поводи за радост, да обичаме и да проявяваме разбиране към другите", посочва Цвета Караянчева.

"Най важният урок от 2020 година е, че всички сме свързани и всеки един от нас с думите, мислите и делата си е отговорен за благосъстоянието на всички. ето защо пожелавам на всички много късмет и успехи. Честита Нова година", завършва тя.