Това, което искаме наистина от България, е да покаже резултати, да покаже, че съдебната система работи, че тя е способна да прати нарушителите на съд и че ако те са признати за виновни, си понасят наказанието, заяви генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей по БНР.
 Според нея разбирането в България какво е необходимо да се прави непрекъснато се подобрява. "Все пак очакваме повече резултати. Не искаме сензационни резултати. Очакваме обаче да видим в действие система, която е в състояние да засича проблемите и да се справя с тях", изтъкна тя.
Катрин Дей изрази мнението, че има части от българската съдебна система, които трябва да бъдат променени.
Мониторинговият механизъм върху правосъдието и вътрешните работи няма да отпадне след първите три години от еврочленството ни и ще действа неопределено време, докато България не изпълни всички заложени в него показатели, съобщи още генералният секретар на Европйската Комисия.
"Тригодишният период се отнася само до това докога Европейският съюз може да наложи предпазни мерки на България. Той не засяга механизма за наблюдение и не представлява краен срок за действието му. Тези три години важат само за предпазните клаузи, а самият механизъм ще отпадне едва когато бъдат изцяло изпълнени всичките показатели за напредък", каза Катрин Дей.
По думите й, много малко е вероятно Европейската комисия да препоръча активиране на предпазни клаузи, защото това би представлявало своеобразно наказателно поведение спрямо страната ни. От Брюксел предпочитат да съдействат на властите у нас да решат оставащите проблеми. /БЛИЦ