Ахмед Емин го познавам преди да се ожени като сериозен човек с интелект, но явно е имало силен натиск върху него. Това заяви по bTV председателят на комисията за защита от дискриминацията от ДПС Кемал Еюп, който дори предположи че може да е имало заплахи и за неговото семейство, за да посегне на живота си.
Според проф. Людмил Георгиев от ДПС обаче трагедията с Ахмед Емин е самоубйство, което цели да даде знак на партията, че я грози опасност. "Не съм ходил горе (сараите - бел.ред) след като се самоуби Ахмед Емин. Самоубийство, което цели да даде знак за опасност. Това е една лична драма, последно екзистенциално развитие в живота на Емин, което се опитват да сатанизират", заяви проф. Георгиев. Той посъветва да не ескалират тази лична драма и да го преживеят по човешки. Относно това дали не е имало натиск над Емин да убие Доган и нанесе удар на ДПС, проф. Георгиев заяви: Нека да не  правим изводи, че има живот на Марс и марсианците са сред нас", като той уточни, че това трябва да го кажат разследващите.  "Анти-ДПС говоренето е от години. Защо се говори за турците това, турците онова, а не се говорят положителните неща, които се постигнаха в земеделското министерство например. (...) Злобата и завистта са причината. Да, ние стартирахме като етническа партия, но ние направихме уникално нещо – мултиетническа партия", смята проф. Георгиев.
Според Еюп в ДПС е имало бизнесцентър, но знаел за него по слухове. Според проф. Людмил Георгиев такава структура не е имало
"Познавам Керим Караали от 1997 г., където се появи за малко, пое нещата в началото на изборите тогава. След това не съм го срещал повече. Тогава ДПС имаше проблеми в Разградско. Някой го е пратил". Така Кемал Еюп
коментира твърденията на "предшественика на Ахмед Емин" - Керим Караали, че в ДПС е действала като търговска партия.
"Т.нар. "бизнесцентър" беше на 6 ет. през 1998-9 г., но не свърши никаква работа. Не знам каква дейност са развивали. Само съм чувал какво се говори", каза още по темата Кемал Еюп.
"Винаги, когато се задават избори, се търсят начини за мобилизиране на обществото. Говорят, че ДПС е във властта. ДПС е във властта само два мандата. Преди това формално – да, реално – не", подчерта Еюп.
Не е имало бизнесцентър на 6 ет. Тогава там правехме в. "Права и свободи". Ченгетата ни вкараха в този филм, както казват тийнейджърите. Активно мероприятие на ченгета се превръща в национална драма. Това са глупости", каза от своя страна проф. Людмил Георгиев, ДПС.
В интервю Йордан Иванов твърди, че е оглавявал бизнесцентъра. Казва, че Емин е използван за удар върху Доган и ДПС. Може да е бил вербуван и целта да е била първо да убие Доган и после Емин.
"Нека да не правим такива изводи. Единственото върху, което може да се правят разследвания е върху това, което се е случило. В централата за тази версия не се говори", коментира Георгиев.
От вас чувам тази версия, каза Еюп. Не искам да разсъждавам върху някакъв чудовищен сценарий, каза от своя страна Кемал Еюп.
"Постепенно ДПС набра сила и мощ. Хора, които са покрай властта, се облажват. Възможно е да се преплитат икономически интереси. (...) Ахмед Емин го познавах, той работеше при мен. Познавах го откакто беше още ерген. Ако не е имало заплаха за семейството му, едва ли би посегнал на живота си", смята още Еюп. /БЛИЦ