В ЕП се чуха доста позиции на различни рпедставители от различни държави. Стана ясно, че Европа няма да допусне едностранни действия на която и да е държава. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия и предаването "Събуди се" Хамид Хамид от ДПС. 

"Няма как да се допускат действия, които нарушават тези регламенти на ЕП. Получи се остро писмо от ЕК до българското правителство преди време по темата. В дебата стана ясно, че Европа трябва да вземе в свои ръце осветляването на корупцията", каза Хамид. 

"Депутатите в ЕП се обединиха около тезата, че липсва необходимото законодателство и институции, които да вземат мерки", добави той. 

"Ние сме доказали и има достатъчно факти, поне по отношение на г-н Пеевски, че са предоставени твърдения през лобистки компании и така са подведени американските служби", разказа Хамид. 

"От няколко статии на самите лобисти четохме доста интересни неща - че те могат да достигнат до всеки чиновник в САЩ и да му повлияят", обяви той.

"От една страна са твърденията, че е замесен, а от друга са фактите. Ние имаме отговори от всички български институции, които имат отношение по темата, че няма данни за такова нещо. Ние сме оборили всяко твърдяно нещо в мотивите на акта "Магнитски" с официални документи", каза политикът. 

"Нали не мислите, че Янаки Стоилов или Илияна Йотова ще излъжат точно по тази тема", запита Хамид. 

"Данни няма - ние сме искали такива и от САЩ. Да се правят такива разширени списъци и да се издават такива решения на правителства въз основа на закон, който няма правна регламентация за това, не е правилно", заяви той. 

Хамид заяви, че няма нужната информация и за г-н Божков, защото той е обект на разследване от прокуратурата.

"Г-н Желязков никога не е бил част от ДПС. За него има оскъдни данни", добави той. 

На въпрос дали е говорил с Пеевски след казуса Магнитски, Хамид заяви, че не са комуникирали по темата. 

"Елементарни нужди не могат да се плащат от лицата в този списък, а те са стотици. Само за две компании се твърди, че са свързани с г-н Пеевски", каза Хамид. 

"Не приемайте нашите действия само като защита. Ние ще защитаваме всички наши приятели, докато не получим доказателства. Ние държим на истината и искаме всичко да е публично", отсече депутатът. 

"Чухме намеци от Василев, че ще има разширение на списъка "Магнитски". Всъщност, че ще има такъв списък се говореше от разни хора още преди той да стане факт. Това ни кара да мислим и е доказателство, че някой от тук подава лицата към този списък. Дали ще има разширение, аз лично нямам представа", каза той. 

"Ако се обърнете към определен олигархичен кръг в България, ще получите информация кои лица ще попадат в нов списък "Магнитски", смята Хамид. 

По думите му ние имаме добро законодателство за защита на националната сигурност. 

"Провокацията на КСНС бе насочена не само към ДПС, но и към всеки българин от различен етнос и това няма да бъде простено", обеща той.

Хамид призна, че ДПС няма да подкрепи Румен Радев за президент.

"Партията ще се сбере другата седмица и тогава ще се реши дали да издигнем собствен кандидат или да подкрепим някого. Все пак първо трябва да видим всички издигнати кандидати, за да решим. Ако издигнем кандидат, то той ще бъде истински обединител на нацията. Все още няма спрягани имена", разкри той.

Хамид коментира и новата партия на Василев и Петков. Той ги приветства, че идват на политическия терен.

"Това е партия на кръга "Капитал". Това са представители на този кръг. Интересно е как този проект се представя и като формация на президента и като такава на кръга Капитал. Това е толкова захаросано представено, като филма "Борат". Това е "Борат 3"", каза Хамид. 

"Нека се докажат, ще ги видим на избори. Това са правилата на демокрацията, можем да помогнем на тези момчета да стигнат далече с идеи и диалог", призна той. 

Според Хамид с диалог може да се постигне всичко дори и неща, които новите партии на промяната не постигнаха: "Те се провалиха тотално".