Няма как Министерски съвет да спре да функционира по време на предизборна кампания. Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на извънредно изявление на ГЕРБ в централата на партията.

По-рано днес на брифинг от БСП обявиха, че ще предприемат необходимите действия да сезират съответните институции за поведението на премиера Бойко Борисов. Според левицата министър-председателят използва държавния ресурс да прави предизборната си кампания.

"Искам да заявя относно твърденията за нарушения на изборния кодекс на БСП, че според разпоредбата на член 161 алинея 5 на изборния кодекс, министър-председателят, министрите, народните представители президента и вицепрезидента през време на кампанията не излизат в служебен отпуск - платен или неплатен, защото не могат да делегират своите правомощия.

Няма как Министерски съвет за спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение.

За всички други членове важи изискването, че те са задължени в предизборната кампания да ползват служебен или платен годишен отпуск. По време на мероприятия членовете на кабинета може да имат един ден годишен отпуск. Но няма как те да излязат в отпуск", каза министър Ахладова. 

Тя бе категорична, що се отнася и до второто твърдение на БСП, че пари не се раздават от джипа на премиера. "Всички сте присъствали на МС където министрите решаваме къде да отидат тези средства. В повечето случаи са поканени кметовете по места. Част от министрите са отишли, видели са проблеми. Само в най-голяма нужда, именно МС е органът, който отпуска тези средства", каза министър Ахладова.