"Абсурдна е фиксацията върху ДПС като пречка на законодателството, свързано с пенсиите. Не може 30 депутати да блокират каквато и да е инициатива на други 210". 

Това заяви пред БНР Хасан Адемов, депутат от ДПС, председател в предишни народни събрания на социалната комисия.

Д-р Адемов припомни, че на първо четене ДПС е подкрепило предложението на "БСП за България" за преизчисляване на трудовите пенсиите, отпуснати с осигурителен доход от 2018-а година:

"ДПС подкрепи философията на това предложение, което означава, че нямаме никакви различия с останалите колеги, които го подкрепиха". 

Той коментира думите на депутатката от "Има такъв народ" Мика Зайкова, че ДПС са провалили второто четене на проекта за преизчисление на пенсиите:

"Проблемът на, както сама се изрази - злата орисница на 45-ия парламент, идва от това, че тя е скарана с парламентарните процедури и наложените правила, а и клетвата, която полагат народните представители. 

За да бъде спазен текстът от клетвата - да спазват Конституцията и законите на страната - трябва да сме наясно, че този 1,1 млрд. лева, които са необходими допълнително, за да се реализира тази инициатива, ги няма в бюджета. 

Правителството нямаше и желание да актуализира бюджета. Така ние изведнъж се явяваме нарушители на Закона за публичните финанси".