Султанка Петрова веднага трябва да си подаде оставката, както направиха здравният министър Николай Петров и зам.-социалният министър Росица Димитрова. При положение, че има каквито и съмнения за конфликт на интереси при случая, който е довел до смъртта на този работник, Петрова веднага трябва да си подаде оставката. Нека компетентните органи си свършат работата, но в политиката, дори когато има съмнения за злоупотреби, трябва да се поема политическа отговорност, а тя се поема по един-единствен начин. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов по повод скандала със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова и загиналия охранител от фирмата на съпруга й.

Адемов коментира и решението на Върховния административен съд, с което се отменя плащането на интеграционни добавки "на калпак". Интеграционните добавки са седем вида, но не всички хора с увреждания получават всички добавки. С отменянето на текстове от законопроект съдът позволява коректно да се изплащат добавките. С новите предложения и заварените, и новите случаи, ще бъдат уредени. Хората с увреждания не трябва да се притесняват за получаването на интеграционните добавки, заяви той.

От февруари работни групи работят по законите за хората с увреждания и за социалните услуги. Законопроектът за хората с увреждания трябва да бъде готов до новата парламентарна сесия, а законопроектът за социалните услуги трябва да бъде готов до края на септември, уточни Адемов.

С омбудсмана Мая Манолова беше постигнато съгласие и трите законопроекта, касаещи хората с увреждания, да бъдат разгледани в началото на новата пленарна сесия, посочи председателят на социалната комисия в парламента.

Не му е лесно на министъра на труда и социалната политика, защото позициите по казуса са силно поляризирани. Убеден съм, че само диалогът и взаимните отстъпки в рамките на бюджета могат да доведат до разрешаване на проблема, подчерта Адемов.

По думите му само финансовата рамка е пречката да бъде приет проектът на омбудсмана.

Въпросът трябва да бъде разрешен комплексно, защото през последните 28 години проблемите на хората с увреждания бяха решавани "на парче", каза Хасан Адемов.

Той посочи още, че реформата в ТЕЛК трябва да бъде направена така, че да не се отнемат досегашните инвалидни пенсии на хората с увреждания.