Кампанията за 46-ия парламент на практика започва и с днешното пленарно заседание, което може да се окаже последното за настоящото Народно събрание. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Хасан Адемов от ДПС.

Относно допълнителните 50 лева за пенсионерите и вероятността парламентът да реши те да бъдат отпускани до края на годината Адемов отбеляза:

„Очевидно е, че в предизборната ситуация всички партии се надпреварват кой по-социални мерки да предложи. Едва ли ще има парламентарна група, която ще гласува против това предложение. Тези пари ги няма в бюджета и без актуализация на бюджета тези пари трябва да бъдат изплатени не по съответния законов ред.“

Според Хасан Адемов депутатите са в ситуация или да не гледат никакви социални предложения, или да разчитат на „юнашко доверие“ следващите управляващи да обезпечат гласуваното.

По темата Covid-19 Адемов посочи, че не можем категорично да твърдим, че е приключила третата вълна у нас, а по отношение на ваксинационния план има какво да се направи за ускоряване на ритъма. Той изрази недоумение защо възрастните хора са били позиционирани в четвърта група.

В коментара си за руската ваксина „Спутник V“ д-р Адемов изтъкна:

В това предложение има повече геополитика, геостратегия, отколкото медицинска или законодателна логика. Като че ли ГЕРБ и БСП се опитват да се прецакат взаимно.“

Дори да променим законодателството, Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да направи изследвания на руската ваксина за ефикасност и устойчивост, за да може тя да бъде приложена в страната ни, а ИАЛ няма капацитет да направи това, поясни Хасан Адемов.

По думите му възможността руската ваксина да се приложи у нас е единствено след решение на Европейската агенция по лекарствата.