Американският посланик Херо Мустафа заяви, че САЩ ще предоставят 15 милиарда кубични метра газ на Европа, за да помогнат за намаляване на зависимостта от руския газ. Така от Белия дом ще окажат съдействие на държавите, които са засегнати от войната в Украйна.

Херо Мустафа беше във Варна по повод организираната трудова борса за търсене на работни места за бежанци от Украйна, съобщава БНТ.

Посланик Херо Мустафа каза, че войната в Украйна е нанесла финансови щети на много държави. Даде за пример Полша, която до момента е приела близо 3 милиона бежанци.

"Знам, че Европа търси различни начини да се компенсират тези щети. Съединените щати предлагат хуманитарна помощ в размер на над един милиард долара. Има различни възможности да бъде оказана помощ и търсим тези възможности ефективно, със съвместни усилия", заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

Със съвместните усилия на няколко институции и компании беше организирана и първата трудова борса във Варна в помощ на бежанците от Украйна. Сред търсещите работа е Юлия, която трябва да изхранва две дъщери.

"Търсим работа, аз и другите момичета. Трябва да имаме пари, за да живеем и да оцеляваме, докато свърши войната в Украйна. У дома последната година работих като администратор, преди това съм работила като продавачка в магазин. Тук ми предложиха работа в ресторант, утре съм на интервю на мястото", допълни Юлия от град Николаев.

На борсата се предлагат повече от 400 различни работни места. Търсят се предимно IT специалисти, но и хора за работа в туризма, образованието и други сфери. Повечето бежанци са майки с деца и тяхното желание е да започнат работа с удобни смени.

"Има много интересни хора. Има лекари, има учители, които не могат да отидат в бизнеса. Както и, ако се нуждаят от медицинска помощ, тези лекари да започнат временно работа в някои болници, за да помагат", коментира Петър Иванов, организатор на трудовата борса във Варна.

"Имаме възможността да бъдем тук с повече от 50 отворени позиции към момента. Това са софтуерни инженери, хардуерни инженери, разработчици в софтуерната и хардуерната индустрия", добави Симона Иванова, представител на фирма в автомобилната индустрия.

Трудови борси за украински бежанци ще се организират и на други места в България. Според посланика на САЩ Херо Мустафа тези изложения са добра възможност бягащите от войната да получат съвети и консултации как могат да започнат работа в България.

"На трудовата борса има представителства на повече от 130 компании. Те предлагат различна информация и различни възможности за бежанците от Украйна", допълни Херо Мустафа.

До момента във Варна са регистрирани близо 22000 бежанци от Украйна. "Майки с деца са повечето. Идеята е до 15 април да можем да регистрираме всички, които са на територията на област Варна", каза още Благомир Коцев, областен управител на Варна.

Много от хотелските бази, които приютиха бежанци, са запълнени с ранни туристически резервации. Затова държавата търси дълготрайно решение къде ще бъдат настанени украинците след започване на летния туристически сезон.