Да се потърси мнението на експертите, а не да се бърза с политически решения за водната кризата с Перник. За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с хидроинженери на „Позитано“ 20, на която се обсъждат проблемите във водния сектор, съобщи Дарик.

Тя посочи, че от левицата ще внесат алтернативните предложения на експертите в парламента.

"Затова призовах да се поканят професионалистите. Те говорят конкретно, за разлика от срещата в Столичния общински съвет, където видяхме, че са събрани политически лица и министри. Взимат се решения, които могат да поставят в риск нещата.

Не може една криза, да я гасиш с друга потенциална криза, без да имаш пред себе си елементарна професионална експертиза. Като пиле в калчища са оплетени. Не искат да чуят тези, които разбират, които са надпартийни. Ние техните препоръки ще внесем като алтернативни предложения и ще решаваме в парламента“, даде заявка Нинова.

Поканените експерти от левицата изразиха резерви към предложеното от правителството решение да се ползва вода от "Белмекен". Инж. Лиляна Карафизиева заяви, че в близките месеци яз. „Студена няма да бъде напълнен.

„Язовир „Студена“ не може да бъде излекуван нито от „Белмекен“, нито от друг водоизточник. Двете му деривации не работят, изоставени са, те не се експлоатират.

Причината за кризата в Перник не е във водите и в Господ, а в управлението на самите води. Ние няма да можем да напълним „Студена“ в близките месеци. Той се пълни от март до юни. За тези 4 месеца няма да можем да надхвърлим водата, която е била към 1 юли 2018 г. За пернишката водна криза ще продължим да си говорим. Това са решения в обстановка на паника.

Трябва да се прояви разум, да се видят всички водоизточници около „Студена и тогава да се прецени колко вода да се подава за Перник“, заяви тя.